Kūrybinių darbų konkurso „Kuriu, vadinasi, esu“ baigiamoji šalies konferencija Vilniaus suaugusiųjų mokymo centre


Balandžio 11-15 dienomis mūsų gimnazijoje buvo atvirų durų savaitė. Jos pabaigoje, balandžio 15 d., vyko puikus renginys, vainikuojantis šalies besimokančių suaugusiųjų kūrybinių darbų konkursą „Kuriu, vadinasi, esu“. Konkurso tikslas – skatinti kultūros vertybių pažinimą bei jų kūrybišką įprasminimą, skleisti mokymosi visą gyvenimą idėją bei mažinti socialinę atskirtį. Konkurse dalyvavo Lietuvos bendrojo ugdymo suaugusiųjų ugdymo institucijų 9 – 12 (I – IV gimnazijos) klasių mokiniai. Mokiniai kūrė poezijos, prozos, dramaturgijos tekstus arba esė. Darbus vertino konkurso organizatorių sudaryta vertinimo komisija.
Šį konkursą Vilniaus suaugusiųjų mokymo centras vykdė kartu su partneriais: Lietuvos suaugusiųjų mokymo centrų vadovų asociacija (LSMCVA) ir Mykolo Romerio universiteto Filosofijos ir humanistikos institutu. Taip pat mums talkino VSMC socialiniai partneriai – Karoliniškių muzikos mokyklos mokytojai ir mokiniai.

Konkurso nuolatinė globėja – Lietuvos Respublikos Seimo narė, poetė Dalia Teišerskytė, rėmėjai – leidyklos Tyto Alba ir Šviesa.
Kiekvienais metais buvo skelbiama nauja tema. 2014 m. konkurso tema – „O greit slenką laikai“, skirta lietuvių literatūros klasiko Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms ir Vilniaus suaugusiųjų mokymo centro 20-mečiui, 2015 m. tema – „Atradimai“, skirta XX a. lietuvių poeto Henriko Radausko 105-osioms gimimo metinėms.

Šiųmetis konkursas „Kukučio lūpomis sakoma tiesa” skirtas XX a. – XXI a. poeto, eseisto, vertėjo, visuomenės veikėjo, tautosakos tyrinėtojo, publicisto, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Marcelijaus Martinaičio 80-osioms gimimo metinėms.
Konkurso „Kukučio lūpomis sakoma tiesa” baigiamoji nata – šalies konferencija, į kurią suvažiavo svečių iš Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų. Konferencija prasidėjo „Ryto melodija“, kurią birbyne atliko Karoliniškių muzikos mokyklos mokinys ir įspūdinga VSMC II–IV klasių mokinių literatūrine- muzikine kompozicija.
Konferenciją tęsė LSMCVA pirmininkė ir VSMC direktorė Natalja Kimso. Direktorė nuoširdžiai pasveikino visus konferencijos dalyvius ir palinkėjo visiems kūrybinės sėkmės. Seimo narė, poetė Dalia Teišerskytė, jautriai ir nuoširdžiai kalbėjo apie M. Martinaičio gyvenimą ir kūrybą, apdovanojo jai itin patikusią kūrybinio darbo autorę ir perskaitė du savo eilėraščius. Mokslų daktarė Ilona Čiužauskaitė skaitė pranešimą „Marcelijaus Martinaičio poezijos lobiai“, kuriame apžvelgė poeto biografiją ir kūrybos aspektus. Kaip visada Ilonos Čiužauskaitės pranešimas buvo įdomus, konstruktyvus  ir ekspresyvus.

Konferencijos kulminacija – konkurso laimėtojų ir nominantų, juos konsultavusių mokytojų sveikinimai ir apdovanojimai, nugalėtojų kūrybinių darbų skaitymai, džiaugsmo akimirkos, šypsenos, plojimai. O džiaugtis tikrai buvo kuo. Konkurso nugalėtojais tapo ir buvo apdovanoti tokie mokiniai :

I vieta – Kristina Sakalauskienė, Panevėžio suaugusiųjų mokymo centro IV klasės mokinė, už esė „Paradoksai ir džiaugsmai, arba žmogaus – paukščio pamąstymai“. Mokinę konsultavo lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Milda Bukauskienė.

II vieta – Ivan Malinovskij, Vilniaus suaugusiųjų mokymo centro II klasės mokinys, už esė „…kažkur laiko brūzgynuose“. Jį konsultavo lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Vilma Markevičiūtė.

III vietaErnesta Vancevičienė, Kėdainių suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro IV klasės mokinė, už eilėraštį „Poezija apie būtį“. Ją konsultavo lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Aldona Šliažaitė.

Nepamiršti buvo ir kiti dalyviai, kuriems buvo įteiktos nominacijos. Už jautriai išsakytą vidinę šilumą ir užburiančią metaforinės kalbos raišką apdovanota Lina Klimašauskienė, Šiaulių suaugusiųjų mokyklos III klasės mokinė, už novelę „Spalvos“. Mokinę konsultavo lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Veronika Bekerienė. Už kritinį žvilgsnį į žmogų istorijos kryžkelėje nominuota Simona Jablonskytė, Vilniaus „Židinio“ suaugusiųjų gimnazijos IV klasės mokinė, už esė „Kas tu esi, Kukuti?“. Ją konsultavo lietuvių kalbos vyresnioji mokytoja Živilė Vizgintienė. Už aktyvią pilietinę poziciją apdovanota Jurgita Sidunova, Kauno suaugusiųjų mokymo centro II klasės mokinė, už esė „Mano mozaika“. Ją konsultavo lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Asta Poželė. Už dinamišką ir netipinį požiūrį į save nominuotas Saulius Bandzevičius, Vilniaus „Varpo“ suaugusiųjų gimnazijos III klasės mokinys, už eseistinį laišką „Laiškas Gyvenimui“. Jį konsultavo lietuvių kalbos vyresnioji mokytoja Agnė Armonaitė.

O konferencijos pabaigai, be abejo, dar klausėmės M. Martinaičio poezijos skaitymų ir iki sielos gelmių jaudinančių dainų – ,,Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“ ,,Tu numegzk man, mama, kelią“.
Konferencijos antrosios dalies metu visi aplankė Venclovų muziejų  ir dalyvavo įdomioje edukacinėje programoje „Ezopo kalba“

Išsiskirdami visi pasidžiaugė šiltu, nuoširdžiu, prasmingu ir jaudinančiu susitikimu žmonių, kurie neabejingi poetiniam žodžiui, kurie patys kuria, ieško, improvizuoja ir atranda. Dar  ir dar kartą prasmingai skamba M. Martinaičio žodžiai „Poezija kartais yra nušvitimas, visiška vaizduotės laisvė, kai įgyjamas nuo nieko nepriklausantis savo asmenybės pajautimas. Poezija kartais yra sutrikimas, kai perskaitęs nežinai, ką sakyti, kaip apie tave nustebinusį saulėlydį, pamatytus gamtos vaizdus. Tai yra gražiausia“

Parengė ,
VSMC lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Nelda Pilkienė

 

 

 

 

 

 

 


Skip to content