Europos kalbų diena


VSMC  mokytojai ir mokiniai rugsėjo 26-ąją susirinko paminėti Europos kalbų dieną, kurią 2001 metais inicijavo Europos Komisija. Šios šventės tikslas yra atkreipti visuomenės dėmesį į kalbų įvairovę Europoje. Iš tiesų Europoje yra net 23 oficialios kalbos, bet kalbų, kuriomis kalba vietos gyventojų bendruomenės, suskaičiuojama žymiai daugiau – net per 60.

Renginį vedė 12 klasės mokiniai. Visų pirma susirinkusiems buvo pristatyta Europos kalbų kilmė pagal indoeuropiečių kalbų medį. Indoeuropiečių kalboms priklauso daugelis Europos kalbų, taip pat daug kalbų pietvakarių, centrinėje ir pietų Azijoje.

Indoeuropiečių prokalbė – viena iš gausiausių kalbų šeimų, ją sudaro daugiau nei 400 kalbų, kuriomis šneka apie 3 milijardus žmonių.

Vėliau renginio vedėjai supažindino su naujausiais kalbų tyrinėjimo faktais. Kembridžo ir Oksfordo universitetų mokslininkai, pasitelkę naujausią technologiją, pasistengė atkurti, kaip realiai skambėjo prieš 8000 metų gyvavusi indoeuropiečių prokalbė. Kompiuteris simuliavo seniai išnykusios ir nepalikusios jokių rašytinių šaltinių kalbos garsus. Britams jie atrodo keisti. Lietuviui – visiškai suprantami. Nors tyrėjų ataskaitoje niekur net neužsimenama apie lietuvių kalbą,  pakanka paklausyti, kaip kompiuteris dabartinius angliškus skaičius ištaria senąja indoeuropiečių prokalbe, nelieka jokių abejonių. Labai aiškiai girdima „trys“, „duo“, „dešim“, „penki“ – būtent taip nuskamba dabartiniai anglų kalbos skaičiai, kai kompiuteris juos ištaria senąja kalba. Susidomėję dalyviai galėjo paklausyti šių įrašų.

Kalbų mokėjimas – siektinas dalykas bet kuriam išsilavinusiam žmogui, todėl visi galėjo ne tik artimiau susipažinti su pagrindinėmis Europos kalbomis, bet ir pramokti pačių svarbiausių frazių. Šiuo atveju mūsų mokyklos mokiniai – užsieniečiai mokė kitus kalbėti įvairiomis kalbomis: rusų, baltarusių, lenkų, armėnų, rumunų, ispanų, kinų, anglų bei vokiečių. Renginio dalyviai mokėsi pačių reikalingiausių frazių: kaip pasisveikinti, pasakyti savo vardą, paklausti, kiek kainuoja, kaip sekasi ar atsisveikinti.

Pabaigoje išlyginamosios 1 b klasės mokiniai – užsieniečiai, kurie dar tik mėnesį mokosi lietuvių kalbos, drauge padainavo Vytauto Kernagio dainą „Išeinu“. Renginio vedėjai visus dalyvius pakvietė bendrai nuotraukai.

Pagal Europos kalbų politiką, gimtoji kalba reikalinga identitetui, anglų kalba – komunikacijai, o norint būti tikru europiečiu reikia mokėti dar bent vieną ar dvi kalbas. O jų mokytis galima visą gyvenimą.

Parengė lietuvių kalbos  mokytoja metodininkė Vita Budinienė

ukrainieciu-kalba

dsc06906

 

 

 


Skip to content