Integruota istorijos-lietuvių kalbos ir literatūros pamoka „Lietuvos žydai ir holokaustas“


Rugsėjo 23-oji – Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena – buvo pradėta minėti 1994-aisiais. Ji yra susijusi su Vilniaus geto likvidavimu 1943 m. rugsėjo 23 d. Šią dieną didžioji dalis geto kalinių buvo sušaudyti Paneriuose, o kita –  išvežta iš Lietuvos į koncentracijos stovyklas.

Mūsų gimnazija kasmet dalyvauja Lietuvos žydų genocido aukų minėjimo renginiuose. Šiemet I-IV klasių mokiniai, lydimi istorijos mokytojos A. Jablonskaitės ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos N. Pilkienės, vyko į Panerių memorialą, kur mokytojos vedė integruotą pamoką „Lietuvos žydai ir holokaustas“. Mokiniai taip pat dalyvavo minėjime, klausėsi įvairių organizacijų atstovų ir visuomenės veikėjų pasisakymų. Visus sujaudino choro atliktos žydų liaudies dainos. Po iškilmingos renginio dalies visi pagerbė aukų atminimą padėdami po akmenuką su užrašytais aukų vardais vienoje iš septynių masinių kapaviečių.

Dalyvavimas pamokoje mokiniams suteikė dar vieną galimybę pamąstyti skaudžiomis Lietuvos istorijos temomis. Daugeliui įsiminė įvykdytų nusikaltimų prieš Lietuvos piliečius mastas ir žiaurumas, todėl net ir grįždami iš renginio mokiniai diskutavo apie tragišką Lietuvos žydų istoriją.

 

                    Parengė istorijos mokytoja metodininkė Anžela Jablonskaitė


Skip to content