Laisvės gynėjų dienos minėjimas Vilniaus suaugusiųjų mokymo centre


Sausio 12-ąją, kaip ir kasmet, mūsų centro bendruomenė minėjo Laisvės gynėjų dieną. 17.35-18.20 val. mokiniai ir mokytojai dalyvavo pilietinėje akcijoje „Atmintis gyva, nes liudija“. Prie kiekvieno lango dešimčiai minučių, užgesinus šviesas, buvo uždegtos atminimo žvakės ir taip pagerbti žuvusieji už Lietuvos laisvę. Prie plazdančių liepsnelių mokytojai su mokiniais prisiminė 1991 m. sausio įvykius, kuomet Lietuvos žmonės susivieniję apgynė savo nepriklausomybę.

Nuo 18.25 val. posėdžių salėje vyko atvira integruota istorijos-pilietiškumo pagrindų pamoka-minėjimas, skirtas Sausio 13-osios įvykių 26-osioms metinėms. Kartu su mūsų bendruomene pamokoje dalyvavo garbus svečias – Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Vilniaus apskrities skyriaus narys, divizijos kapitonas, Vyčio kryžiaus ordino kavalierius Juozas Barškietis. Pamoką vedė IV kl. mokinės Gintarė Andrejevaitė ir Laura Žiupsnytė. Minėjimas prasidėjo Lietuvos himnu. Sustojusieji tylos minute pagerbė žuvusiųjų už laisvę gynėjų atminimą. Vėliau svečias pasidalijo prisiminimais apie išgyvenimus, patirtus tragiškomis ir didingomis sausio dienomis. Juozas Barškietis prisiminė, kaip dalyvavo LR Seimo gynyboje. Jis buvo atsakingas už LR Seimo rūsių saugumą, vadovavo evakuacijos tunelio statybai. Pasak svečio, nepriklausomybei apginti buvo sutelktos visos Lietuvos žmonių jėgos, tikėjimas laisve ir tiesa, kitų tautų palaikymas. Juozas Barškietis pabrėžė: „mes šiai kovai buvome pasiruošę, nes nesitikėjome, kad tik su dainomis ir vėliavomis pasieksime laisvę. Žinojome apie susidorojimus su protestuoti išdrįsusiais žmonėmis įvairiose SSRS vietose. Laisvė nebuvo dovanota, ją reikėjo išsikovoti, ji pareikalavo aukų“.

Po renginio II-IV klasių mokiniai, lydimi istorijos mokytojos metodininkės Anželos Jablonskaitės, dailės mokytojos metodininkės Jonės Paulauskienės ir bibliotekos-informacinio centro vedėjos Jolantos Likšienės, lankėsi LR Seime, ten apžiūrėjo parodą „Laisvės gynimas 1990-1991 metais“ ir dalyvavo Sąjūdžio valandoje Nepriklausomybės aikštėje.

Stovėdami prie laužo klausėmės Aukščiausiosios Tarybos pirmininko V. Landsbergio ir kitų žmonių prisiminimų apie Sausio 13-osios įvykius. Profesoriaus teigimu, sovietams nepavyko įgyvendinti savo užmačių, nes nugalėjo žmonių, neišsigandusių smūgių, vėliau kulkų, o galiausiai ir tankų, drąsa ir stiprybė.

Istorijos mokytoja metodininkė Anžela Jablonskaitė

 


Skip to content