Susitikimas su Vilniaus arkivyskupijos „Carito“ Užsieniečių integracijos programos vadove


Vilniaus suaugusiųjų mokymo centras (VSMC) 2016-2018 m. m. įgyvendina Erasmus + KA2 projektą „Informacija ir švietimo medžiaga pabėgėliams ir imigrantams“. Siekiant suprasti pabėgėlių integracijos procesą, iššūkius, su kuriais susiduria įvairios priimančios šalies institucijos ir pabėgėliai, 2017 m. balandžio 25 d. gimnazijoje organizuotas susitikimas su Vilniaus arkivyskupijos „Carito“ Užsieniečių integracijos programos vadove. Ji pristatė programos veiklą.

Užsieniečių integracijos programos tikslas – padėti atvykėliams čia įsikurti, pritapti ir gyventi kokybiškai. „Įsivaizduokite, kad vieną rytą atsikėlę ir išėję į darbą grįžę randate namus subombarduotus – šiuos išgyvenimus patyrę žmonės atvyksta į Lietuvą“,  – pasakojo programos vadovė.

Paklausta, ar lietuviai ir šalis yra pasiruošę priimti pabėgėlius, vadovė teigė, kad požiūris į juos dažniausiai yra neigiamas. Mes dažnai susiduriame su stereotipais galvodami apie pabėgėlius ir lygindami juos su migrantais, kurie atvyko į šalį tik dėl ekonominių paskatų. Be to, piniginės išmokos ir sąlygos gyventi ir integruotis pabėgėliams nėra tokios, kokių jie tikėjosi, todėl daugelis atvykėlių nusivilia patekę į Lietuvą.

Lektorė priminė, kad lietuviai Pirmojo ir Antrojo karo metais yra buvę pabėgėliais ir traukėsi į JAV, Argentiną ar į kitas šalis. Tos šalys juos priglaudė ir išgelbėjo. Todėl reikėtų suprasti, kad valstybė turėtų rūpintis pabėgėliais taip pat, kaip ir savo piliečiais. „Carito“ atstovės teigimu, šalys, iš kurių atvyksta žmonės, yra Baltarusija, Rusija, Ukraina, Afganistanas, Čečėnija, Sirija. Dauguma savo šalyse yra persekiojami dėl religinių ar politinių priežasčių, jų gyvybei gresia pavojus.

Kiekvienas iš mūsų gali padėti šiems žmonėms integruotis. Viešnia sakė, kad labai svarbu, kad bendruomenė, kurioje siekia įsikurti atvykėliai, būtų pakanti, stengtųsi pažinti žmogų ir jo šeimą, nesivadovautų stereotipais, ir pakvietė visus norinčius atvykti savanoriauti.

Į Lietuvą iš viso turėtų būti perkelti 1105 pabėgėliai.

Parengė lietuvių kalbos vyresnioji mokytoja Oksana Aleknavičius

cof
dig

Skip to content