Tarptautinė raštingumo diena – „Žmogus skaitmeniniame pasaulyje“


2017 m. rugsėjo 8-16 d. VSMC bendruomenė, minėdama Tarptautinę raštingumo dieną (Rugsėjo 8-ąją), atsižvelgdama į pasaulio ir Lietuvos skaitmeninio raštingumo problemas, organizavo ir dalyvavo akcijoje „Žmogus skaitmeniniame pasaulyje“.
Visą savaitę gimnazijos I-IV kl. mokiniai ir jų mokytojai įvairių dalykų pamokose diskutavo apie skaitmeninių technologijų spartų tobulėjimą; žmogaus, technologijų ir raštingumo ryšį; kodėl svarbu naudoti skaitmenines priemones. Susipažino ir išbandė kiekvieno dalyko siūlomas, mokymąsi paįvairinančias skaitmenines medijas, VSMC nuotolinio mokymo platformoje esančią medžiagą.
Lietuvių kalbos pamokose susipažino su virtualioje erdvėje esančiais mokymo(si) ištekliais (el. žodynais, el. chrestomatija, šaltiniai.info, antologija.lt, Edukaklasė ir kt.), išbandė mokomąsias kompiuterines programas (lietuvių k. 5-6, 7-8 klasėms, Klaidutis, Kalboskultūra, priesegzamina, vienusmugiu, https://smp2014lt.ugdome.lt/ ir kt.). Matematikos ir informatikos pamokose mokiniai taikė įvairias skaitmenines medijas, kaip jas galima panaudoti vertinant žinias ir įgūdžius formuojamuoju būdu (kahoot, quizizz, plickers ir kt.), kaip atviro turinio mokomuosius išteklius praktiškai panaudoti ieškant informacijos ar ruošiant namų darbus. Užsienio kalbų (anglų k., rusų k., vokiečių k.) ir gimtųjų kalbų (rusų k., lenkų k.) pamokose mokiniai išbandė kalbų mokymuisi pritaikytą vaizdo medžiagą (filmai su subtitrais, karaoke dainos su tektais), rašybos/orfografijos/savitikros testus (Spelling Quizzes, Grammaer Quizzes ), Anglų k./ Vokiečių k./ Rusų k./ Lenkų k./ Lietuvių k. elektroninius žodynus. Biologijos, chemijos, etikos, dailės, geografijos ir istorijos pamokose mokiniai išbandė žinias ir įgūdžius įtvirtinančias kompiuterines programas, virtualias nuotolinio mokymo platformas ( https://www.smis.lt/, https://smp2014ge.ugdome.lt/.www.istorikas.lt, www.istorijatau.lt, http://smp2014is.ugdome.lt/).
Mūsų gimnazijos bendruomenės veikloje raštingumo samprata nuolat siejama su besikeičiančiais visuomenės poreikiais, juk šiuolaikiniam žmogui svarbūs ne tik kalbos vartojimo įgūdžiai, bet ir komunikaciniai gebėjimai, profesinė ir informacinių technologijų kalba.

Lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Vilma Markevičiūtė


Skip to content