Lietuvos žydų genocido atminimo dienos minėjimas


Prisimenant 76-ąsias Lietuvos žydų genocido metines, rugsėjo 20 d., III-IV gimnazijos klasių mokiniai kartu su istorijos mokytoja Anžela Jablonskaite ir etikos bei geografijos mokytoja Ilona Mikulėniene dalyvavo pilietinėje akcijoje „Vardai“.
Akcija organizuota prie „Atminimo akmens“, skirto tarpukario kulinarei Faniai Lewando ir jos vyrui Lazar Lewando (Vilniuje, Vokiečių g. 14). Vidurdienį Holokausto aukų vardus skaitė Žmogaus teisių organizacijų koalicijos nariai. Vėliau prisidėti prie minėjimo ir skaityti galėjo kiekvienas, norintis pagerbti žuvusius. Kiekvienas akcijoje dalyvaujantis žmogus perskaitė po tris puslapius Holokausto aukų vardų ir pavardžių. Vėliau istorijos mokytoja papasakojo mokiniams tragišką Vilniaus geto istoriją.
Mokinių nuomone, būtent toks Holokausto aukų minėjimas padeda labai asmeniškai pajusti tragedijos mastą. Ištarti žmonių vardai parodė, kad žudyti ne tik pavieniai asmenys, bet ir ištisos šeimos. Tad statistika, kad Antrojo pasaulinio karo metais sunaikinta 90% iš 220 tūkstančių Lietuvoje gyvenusių žydų, pradeda reikšti ne tik skaičius. Šis vardų skaitymas – tai asmeninė atminimo ir bendrai išgyvenamos tragedijos išraiška.

Parengė istorijos mokytoja metodininkė Anžela Jablonskaitė


Skip to content