Daugiakalbystė mus vienija


Visoje Europoje Rugsėjo 26 –oji – Europos kalbų diena – minima nuo 2001 metų. Vilniaus suaugusiųjų mokymo centro bendruomenei labai svarbi ši šventė, nes mes esame daugiakalbystės pavyzdys. Mūsų gimnazijoje suaaugę besimokantieji gali mokytis lietuvių, rusų ir lenkų kalbomis. Kiekvienais metais mus džiugina užsienio piliečių, turinčių leidimą gyventi Lietuvoje, noras mokytis valstybinės lietuvių kalbos. Taigi, centre mokosi ne tik lietuviai ir dvi dižiausios Lietuvoje gyvenančios tautinės mažumos (rusai ir lenkai), bet ir baltarusai, ukrainiečiai, gruzinai, armėnai, meksikiečiai, italai, ispanai ir kitų tautybių suaugusieji.
Šiais metais Europos kalbų dienos netradicinės pamokos vyko Vilniaus mieste. Kalbų mokytojai ir I-IV gimnazijos klasių mokiniai dalyvavo Vilniaus miesto renginiuose. Užsienio piliečiai, mūsų centre studijuojantys valstybinę lietuvių kalbą, kartu su lietuviškų klasių mokiniais dalyvavo Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje ir Valstybės institucijų kalbų centro organizuotuose renginiuose. Renginyje „Poezija kalba visomis kalbomis“ įvairiomis kalbomis buvo skaitoma poetų A. Jonyno ir V. Braziūno poezija. Kalbų dirbtuvėse užsienio šalių ambasadoriai ir jų darbuotojai vedė pamokėles estų, latvių, čekų ir kitomis kalbomis.
Tautinių mažumų (rusų, lenkų) ir lietuviškų klasių mokiniai dalyvavo Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusiame poezijos vakare. Savo poeziją skaitė poetai G. Kazlauskaitė ir M. Burokas, eilėraščius į muzikos kalbą vertė smuikininkas T. Dašukas, į gestų – gestų kalbos vertėja ir tyrinėtoja A. Teresė. Taip pat skambėjo eilėraščių vertimai į gruzinų, ispanų, lenkų, rusų, prancūzų, ukrainiečių, vokiečių, anglų ir kitas kalbas.
Mūsų suaugę besimokantieji pasinėrė į daugiakalbio ir daugiakultūrio Vilniaus sūkurį. Tokiu būdu mes susipažįstame vieni su kitais, integruojame kitų tautybių žmones į gimnazijos ir miesto kultūrinį gyvenimą. Ieškome dialogo, nors esame labai skirtingi. Šios dienos minėjimas kiekvienais metais atskleidžia mūsų bendruomenės daugiakultūriškumą, moko mus tolerancijos. Kalbų įvairovė skatina mokytis kalbų ir pažinti kitų tautų kultūrą. Taigi, daugiakalbystė mūsų gimnazijos bendruomenę vienija ir stiprina.
Parengė lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Vilma Markevičiūtė


Skip to content