Drauge su Lietuvos suaugusiųjų bendrojo ugdymo mokyklomis šventėme atkurtos Lietuvos šimtmetį


Kalbu tave kaip maldą,

Kaip giesmę rytmetinę.

Geriu tave kaip sulą,

Kaip viltį pirmutinę.

Jaučiu, kaip gyvą kraują

Sugėrusi raudojai.

Už tuos, kurie išduoda,

Klaupiuos prie tavo kojų.

Girdžiu, kaip atsidūsti,

Visiems atleisti nori.

Tėvyne, tu gražiausias

 Pasaulyje altorius.

2018 metų vasario 15 dieną  VSMC salėje susirinkome ypatinga proga – švęsti atkurtos Lietuvos  100–ąjį gimtadienį. Į šventę suvažiavo svečiai ir VSMC organizuoto šalies integruoto projekto „Mano gimtasis kraštas tarpukariu“ dalyviai iš Kauno suaugusiųjų mokymo centro, Kėdainių suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro, Klaipėdos suaugusiųjų gimnazijos, Panevėžio suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro, Tauragės suaugusiųjų mokymo centro ir Vilniaus „Varpo“ suaugusiųjų gimnazijos. Taip pat  mūsų ilgamečiai nuoširdūs partneriai Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos atstovai, kurie savo muzika puošia ir skaidrina mūsų gimnazijos renginius. Šventę pradėjome sugiedodami Lietuvos valstybės himną. Mūsų centro direktorė Natalja Kimso pasveikino visus susirinkusius. Po iškilmingų ir prasmingų vedančiųjų žodžių apie Lietuvą svečiai dovanojo savo dovanas – pristatė  projektus apie įsimintinus savo krašto žmones ar įvykius.

Kauno suaugusiųjų mokymo centras  parengė įdomų pasakojimą apie Kauno modernizmo architektūrą.  Klaipėdiečiai leido žvilgterėti į senąją Klaipėdą ir tai buvo labai įdomu. Panevėžio suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro mokinių parengtą pranešimą „Panevėžio tarpukario pramonė: ne tik skaičiai ir faktai…“ skaitė VSMC istorijos mokytoja Anžela Jablonskaitė.  Kūrybiškai, skambant muzikai ir eilėms, apie savo gimtąjį kraštą tarpukariu papasakojo Kėdainių suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro atstovai. Ir Rokiškio, ir Tauragės pristatymai apie savo kraštą tarpukariu buvo įdomūs ir informatyvūs. O Kelmės rajono suaugusiųjų mokymo centro atstovai negalėjo atvykti, jų parengtą medžiagą apie  kelmiškį Lietuvos šaulių sąjungos įkūrėją Vladą Putvinskį – Pūtvį pristatėme mes.        Poetiško Vilniaus „Varpo“ suaugusiųjų gimnazijos pasakojimo „Trumpoji promenada tarpukario Vilniuje:  V. Šopeno gatvė – geležinkelio stotis“ nuotraukose tarsi atgijo anų laikų Vilniaus gyventojai. Dovanų turėjome ir mes – IV B klasės mokinys Titas mus supažindino su  Vilniaus politiniais įvykiais tarpukario laikotarpiu, IV C klasės mokinė Paulina papasakojo apie  Tarpukario Vilniaus spaudą. O IV klasių mokiniai Tomas, Ieva, Robertas ir Matas suvaidino žaismingą sceną iš tarpukario Vilniaus kavinės. Ir, be abejo, skambėjo nuostabios muzikinės Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos mokinių dovanos.

Šventės pabaigoje direktorė Natalja Kimso šimtmečio projekto dalyviams įteikė padėkas.  Padėkojo visiems projekto dalyviams už gražią iniciatyvą, kolegiškumą ir indėlį į bendrą darbą. Pabaigoje visi giedojome šiemet išrinktą gražiausią šimtmečio dainą – Juozo Naujalio ir Maironio  „Lietuva brangi“. Salėje tvyrojo šventiška, šilta ir labai betarpiška atmosfera.

Po pietų vykome  į Vilniaus  Paveikslų galeriją, kur eksponuojamas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laiškas.

Mes dar kartą sveikiname visus su atkurtos Lietuvos 100-uoju gimtadieniu, labai džiaugiamės šia švente ir tikimės, kad darbas šiame integruotame projekte buvo naudingas, turiningas ir įdomus.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Nelda Pilkienė


Skip to content