2018-04-09


KARJEROS DIENŲ SAVAITĖ, skirta VSMC 25-mečiui

Balandžio 9-13 d. mūsų gimnazijoje vyko „Karjeros dienų savaitės“ renginiai.

Balandžio 9 d. IV-tose klasėse vyko integruotos etikos-karjeros planavimo pamokos „Pažintis su LAMA BPO svetaine“.  Abiturientams pristatyta Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti svetainė – LAMA BPO. Mokiniams paaiškinta ir pademonstruota, kokią informaciją galima rasti šioje svetainėje, kaip ir kada registruotis, į ką atkreipti dėmesį pildant stojimo anketą. Taip pat pristatytos pagrindinės šių metų priėmimo naujienos ir pakeitimai. Pavyzdžiui, padidintas minimalus stojamasis balas į valstybės finansuojamas vietas universitetuose – nemažiau nei 3, kolegijose – ne mažiau 1,6. Norint gauti valstybės finansuojamą vietą neužtenka atitikti minimalų konkursinį balą, bet privalomai būti išlaikius bent 3 brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį, jeigu stojama į universitetus, valstybinį arba mokyklinį, jei stojama į kolegijas; užsienio kalbos: anglų, vokiečių ar prancūzų; matematikos (išskyrus stojančiuosius į menų studijas) egzamine nauja tai, kad reikės surinkti ne mažiau nei 36 balus!

Atkreiptas moksleivių dėmesys į tai, kad stojantys į valstybės nefinansuojamas vietas universitetuose ir kolegijose gali būti neišlaikę 3 valstybinių brandos egzaminų, bet privalo atitikti mažiausią stojamąjį balą (į universitetus ne mažesnį kaip 3, o į kolegijas ne mažesnį nei 1,6). Pristatytos prioritetinės studijos. Tai ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo, pradinio ugdymo, pagalbos mokiniui specialistų rengimo studijos ir kt.

Balandžio 10 d. vyko trumpalaikio mokyklinio projekto „Mano genijai“ pristatymas. Mokiniai dalyvaujantys projekte rinko medžiagą apie genialius žmones, domėjosi jų biografijomis, genialumo ištakomis bei kūryba, šiuos žmones įrašiusi į žmonijos šviesiausiųjų ir talentingiausiųjų eiles. Šio pristatymo metu VSMC bendruomenė susipažino su mokinių darbais, pasakojančiais apie pasirinktą genijų – favoritą. IV G klasės mokinė  pristatė žinomą gamtininkę primatologę Jane Goodall, savo gyvenimą skyrusią šimpanzių tyrinėjimui ir globai. III B klasės mokinys  papasakojo apie išskirtinių užmojų verslininką Elon Muską, III A klasės mokinys   pristatė bene garsiausią visų laikų išradėją Nikola Teslą. II AB klasės mokinė  paruošė puikų pristatymą apie bene visų laikų genialiausią žmogų Leonardą da Vinčį, o pabaigoje išgirdome III C klasės mokinio  pristatymą apie Alfredo Nobelio gyvenimą, pasiekimus bei didžiulį jo indėlį skatinant žmones kurti ir gyventi taikiai. Šio projekto tikslas – mokinių motyvacijos stiprinimas siekiant savo tikslų. Garsių žmonių biografijos dar kartą primena gyvenimiškąją tiesą – nėra lengvo kelio, yra tik žingsniai, kuriuos daryti pasirenkame ilgoje kelionėje savo svajonių link.

Balandžio 11 d. VSMC vyko susitikimas su Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro atstovais. Verslo ir paslaugų specialistų rengimo skyriaus vedėja Dalia Ramunė Janarauskienė pristatė savo centrą ir galimybes mokytis jame baigus vidurinę mokyklą. Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centras turi labai platų profesinio mokymo programų spektrą. Galima rinktis iš 60 specialybių. Vedėja pasakojo apie jas išskirdama pačias pupuliariausias bei tas, kurios artimiausiu metu bus paklausiausios darbo rinkoje. Mokiniai supažindinti su sąlygomis bei reikalavimais norint įgyti vieną ar kitą profesiją. Pakviesti aplankyti centrą ir išsamiau susipažinti su mokymosi sąlygomis, mokslo baze. Mūsų centro mokiniai susidomėję klausinėjo smulkiau, keli mokiniai kreipėsi asmeninės konsultacijos. Tikėkimės, kad šis susitikimas paskatins abiturientus drąsiau rinktis paslaugų srities profesiją, o tai atgaivins profesinio mokymo perspektyvas Lietuvoje.

 

Balandžio 13 d. mūsų centre vyko tradicinis renginys-susitikimas „Sėkmės pamoka. Salve“, skirta  Vilniau suaugusiųjų mokymo centro 25-mečiui. Džiaugiamės, kad šiais metais į Sėkmės pamoką susirinko nemažas būrys buvusių mūsų centro mokinių – Angelė, Kotryna, Albertas, Agnė, Jurgita, Nerijus, Žilvinas, Jolanta, Šarūnas. Šie mokiniai mūsų centre mokėsi prieš 5-13 metų. Pirmojoje Sėkmės pamokos dalyje kūrėme „Minčių, emocijų ir vertybių žemėlapį“. Dalyviai prisiminė, iš kokios emocinės ar vertybinės situacijos atkeliavo į VSMC, kokį emocinį-vertybinį pavadinimą galėtų suteikti tai būsenai, paskatinusiai tęsti mokslus, kaip galėtų vadintis gatvė, kuria jie atkeliavo. Iliustruodami žemėlapį buvę mokiniai pasidalino savo gyvenimo istorijomis, papasakojo, kaip ir kokiomis aplinkybėmis nusprendė tęsti mokslus, prisiminė iškilusius sunkumus ar dvejones, kas atvedė į mokslo ir sėkmės pasaulį. Padrąsinti buvusių mokinių atvirumo, į žemėlapio kūrimą įsitraukė ir dabartiniai mokiniai bei mokytojai. Žemėlapis prisipildė. Antroje dalyje kūrėme kitą žemėlapį, kurio centras – VSMC. Džiaugėmės, kad šiemet gimnazija švenčia 25–ąjį gimtadienį. Taip pat visi gavo užduotį – prisiminti laikotarpį, praleistą VSMC, kokius jausmus sukelia šis laikas, kaip jautėsi keliaudami į mokyklą? O kaip galėtų vadintis gatvė, kurioje yra mūsų gimnazija? Sugalvotas gatvės pavadinimas, susijęs su emocija, vertybėmis, mintimis, su mūsų centru. Buvo labai malonu, kad pasiūlyti gatvių pavadinimai pozityvūs – Vilties g., Tolerancijos g., Dėkingumo g., Žinių g., Motyvacijos g., Meilės g. ir kt. Šių metų Sėkmės pamoka pavadinta Salve (lotynų k.), tai yra sveiki, sveikas. Kaip tik toks mūsų gimnazijos slenksčio užrašas pasitinka kiekvieną mokinį ar norintį juo tapti. Senovinės architektūros smulkmena reiškia labai daug, reiškia, kad ir mokykla gali turėti savo sielą sveikindama atvykstančius ir palydėdama išeinančius bei linkėdama geros kloties.

Karjeros koordinatorė Ilona Mikulėnienė

 


Skip to content