2018-10-01 Netradicinė integruota etikos ir geografijos pamoka „Ignotas Domeika. Ilgasis sugrįžimas | 100 Baltarusijos vardų“


2018 m. spalio 1 d. VSMC mokiniai dalyvavo netradicinėje integruotoje etikos ir geografijos pamokoje – dokumentinio filmo „Ignotas Domeika. Ilgasis sugrįžimas | 100 Baltarusijos vardų“ peržiūroje ir aptarime kartu su filmo kūrėjais: režisieriumi Vladimiru Bokunu ir filmo aktoriais. Seanse taip pat dalyvavo I. Domeikos dukra ir anūkai, proanūkis Pasas Domeika, Baltarusijos ir Lietuvos istorijos tyrinėtojai.

Mokiniai turėjo išskirtinę galimybę susipažinti ir daugiau sužinoti apie XIX amžiaus eruditą Ignotą Domeiką, dalyvauti diskusijoje apie filmą, užduoti klausimų.

Ignotas Domeika, vienas pažangiausių Vilniaus universiteto studentų, būdamas 21-erių atsidūrė už grotų. Tai buvo garsiausias 1824 m. teismo procesas Europoje. Į teisiamųjų suolą pateko studentai, kurių nuodėmė buvo ta, kad jie norėjo mokytis. Domeika 1830 m. dalyvavo sukilime, po kurio buvo priverstas išvykti iš gimtinės ir pateko į Prancūziją. Baigęs Paryžiaus Kalnų mokyklą, sudarė Lenkijos-Lietuvos valstybės geologinį žemėlapį. Elzase jam pavyko rasti didelių geležies rūdos telkinių. Būdamas 35-erių išvyko iš Europos ir nukeliavo į Čilę dėstyti Kalnų mokykloje. Čilės žemėje atrado tauriųjų metalų telkinių, gėlo vandens šaltinių Čilės sostinei Santjagui, ištyrė Atakamos dykumą ir Andus. Šiuo metu I. Domeikos vardu pavadinta maža planeta, kalnagūbris, miestas, švietimo įstaigos Čilėje, mineralas ir keletas augalų.

Filmų peržiūros – metodas, skatinantis mokinių savarankiškumą, loginį mąstymą, aktyvų dalyvavimą ugdymo procese, tad ši netradicinė pamoka mokiniams labai patiko ir buvo įdomi ir naudinga.

Parengė etikos mokytoja metodininkė Ilona Mikulėnienė


Skip to content