2021-09-28 Rugsėjo 26-oji – Europos kalbų diena


Gimnazijoje minėdami Europos kalbų dieną rugsėjo 21–28 dienomis per lietuvių kalbos ir literatūros pamokas kalbėjome apie kalbų įvairovę ir gebėjimą susikalbėti, sprendėme įvairias užduotis Europos Tarybos puslapyje: Europos kalbų dieną > Home (ecml.at). Dalyvavome KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto ir KTU Užsienio kalbų centro kartu su Europos Komisijos Atstovybe Lietuvoje organizuotose veiklose:

  1. Trumpo fantastinio apsakymo kūrimo bei vertimo konkurse „Kalbos fantazija“. Komandos (nuo 4 iki 6 mokinių) tikslas – sukurti fantastinį apsakymą lietuvių kalba ir išversti jį į vieną iš Europos Sąjungos oficialiųjų kalbų.

Konkurse dalyvavo 24 gimnazijos iš visos Lietuvos: buvo pateikta 51 apsakymas lietuvių kalba ir 53 vertimai (anglų, vokiečių ir lenkų kalbomis).

VSMC fantastinį apsakymą ,,Pirmas žmonių kontaktas su svetimomis būtybėmis” lietuvių kalba sukūrė ir išvertė į lenkų, vokiečių ir anglų kalbas šie mokiniai: Simona Samoilenko (III a kl.), Vitalija Agata Pavlova (III c kl.), Iwona Cudak  (IVc kl.), Kamila Abromavičiūtė (IV f kl.); konsultavo mokytojos Oksana Aleknavičius, Vita Budinienė ir Jūtarė Geigalienė. Tekstus galite perskaityti šiame puslapyje (18 numeris): Konkursas | Fantastikos kūrimo ir vertimo konkursas | KTU

VSMC mokinių komanda laimėjo nominaciją ,,Už daugiakalbiškumą” ir pateko į konkurso finalą – protmūšį.

  1. I a ir II a klasių mokiniai ir mokytojai rugsėjo 28 d. dalyvavo Europos kalbų dienos konferencijoje, o po jos mūsų mokinių komanda ,,Kontaktai” – Europos kalbų dienos protmūšyje.

Provokuojantys klausimai skatino mokinius mąstyti apie kalbą kaip globalaus pasaulio dalį ar daugiakultūrį reiškinį.

Parengė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Vilma Kruopienė


Skip to content