2023-11-20/22 Dalyvavome suaugusiųjų mokymosi savaitėje “Mokymosi tinklai””


Karjeros centro integruota pamoka „Metame tinklus kartu su VU. Efektyvus mokymasis: kaip mokytis nuosekliai?“

Lapkričio 20 d. VSMC vyko karjeros centro ir etikos integruota pamoka II-IV klasėse „Metame tinklus kartu su VU. Efektyvus mokymasis: kaip mokytis nuosekliai?“ Paskaitą per nuotolį vedė VU karjeros konsultantė Ieva Vasionytė. Po paskaitos mokiniai diskutavo, kaip sukurti savo asmeninį efektyvų mokymosi tinklą, kokias savybes svarbu ugdytis, kokios priemonės padeda pasiekti geriausių mokymosi rezultatų.

                                           Etikos mokytoja ir karjeros specialistė Ilona Mikulėnienė

 

Atvira pamoka/renginys: Anglų kalba – kaip kultūrinio bendradarbiavimo tinklo kūrimo įrankis

Lapkričio 21 d. VSMC vyko užsienio kalbos (anglų) atvira pamoka/renginys IV klasių mokiniams „Anglų kalba – kaip kultūrinio bendradarbiavimo tinklo kūrimo įrankis“. Anglų kalba yra ypatinga dėl:

– turtingos istorijos ir įvairialypės kultūrinės įtakos;

– trečia pagal vartojamų kalbų skaičių pasaulyje: gimtoji kalba maždaug 400 milijonų žmonių (po kinų ir ispanų kalbų), o įskaičiavus gimtąją ir antrąją kalbą, ja kalba 1,8 mlrd. žmonių;

– pagrindinė tarptautinio verslo, mokslo ir diplomatijos kalba: kelių svarbiausių pasaulio institucijų, įskaitant Jungtines Tautas, NATO ir Europos Sąjungą, oficiali kalba.

Renginio metu buvo aptartos trys pagrindinės priežastys, dėl kurių anglų kalba tapo pasauline:

  1. Britų imperija:

Britų kolonializmas ir Britų imperijos iškilimas anglų kalbą pavertė galinga kalba, kuri buvo vartojama prekybos, švietimo srityse ir politikoje daugelyje šalių.

  1. Jungtinės Amerikos Valstijos:

Pasaulis po Antrojo pasaulinio karo buvo pažeidžiamas ir besikeičiantis. Amerikos įmonės klestėjo ir pradėjo prekiauti visame pasaulyje, kaip ir Didžioji Britanija praėjusiame amžiuje. Anglų kalba pradėta vartoti kaip pasaulinė prekybos kalba.

  1. Mokslas ir technologijos:

Internete, kompiuteriuose ir kitoje IT įrangoje anglų kalba plačiai vartojama visame pasaulyje. Dėl šios priežasties anglų kalba dominuoja ir mokslo pasaulyje.

Maždaug prieš penkiasdešimt metų anglų kalbos kaip tikros pasaulinės kalbos teorija buvo tik prognozė. Tačiau šiandien žmonės visuose pasaulio kraštuose jaučia jos poreikį savo gyvenime ir ypač tokiose svarbiose srityse kaip mokslas, kelionės ir verslas. Iš tiesų anglų kalba dabar yra pasaulinė kalba, nes vartojama ne tik tada, kai žmonės bendrauja su anglakalbiais, bet keliaujant ir bendradarbiaujant, kai gimtosios  kalbos yra skirtingos.

Po naujos informacijos aptarimo renginio dalyviai taip pat turėjo galimybę patikrinti savo anglų kalbos žinias atlikdami užduotis, susijusias su idiomų naudojimu kasdienybėje.

Parengė anglų (užsienio) kalbos mokytoja metodininkė Ana Tymčiuk

 

Nėrėme kulinarijos voratinklį

Lapkričio 22 d. vyko tradicinis Vilniaus miesto suaugusiųjų mokymo institucijų bendas mokymosi svaitės renginys. Šįkart susirinkome į Vilniaus G. Petkevičaitės-Bitės suaugusiųjų mokymo centre organizuotas varžytuves „Regioninės kulinarijos voratinklis“.

Renginį pradėjo šeimininkai sveikinimo žodžiu, pasisakė ir svečiai. Vėliau Vilniaus suaugusiųjų mokyklų „dzūkų“, „suvalkiečių“, „aukštaičių“ ir „žemaičių“ komandos buvo pakviestos pristatyti skirtingų Lietuvos regionų virtuves. Po išties šaunių pristatymų dalyvaudami interaktyvioje viktorinoje galėjome pasitikrinti savo turimas žinias apie kulinarinį Lietuvos regionų paveldą ir įgyti naujų. Nors komandos ne visada žinojo teisingus atsakymus į įdomius, bet suktus klausimus, ir surinko skirtingą taškų skaičių, tačiau, kaip visada, laimėjo draugystė. Varžytuvės baigėsi įteikus simbolines dovanas visoms komandoms ir bendromis vaišėmis, kur galėjome paragauti ne tik Lietuvos regionų tradicinės virtuvės patiekalų, bet ir pasivaišinti kitų šalių tradiciniais patiekalais, kuriuos pagamino G. Petkevičaitės-Bitės suaugusiųjų mokymo centre besimokantys migrantai.

Pasirinkta renginio tema puikiai atitiko šių metų suaugusiųjų mokymosi savaitės tikslus, kadangi nunėrėme ne vieną tinklą – draugystės, ryšių, tikslų – tarp įvairių regionų, bendruomenių ir kultūrų.

Parengė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Oksana Aleknavičius

 


Skip to content