2024-01-11 Paminėjome Laisvės gynėjų dieną


Kaip ir kasmet, VSMC vyko renginiai, skirti Sausio 13-osios įvykių 33-osioms metinėms paminėti. Žvarbią sausio 11-osios popietę gimnazijoje įvyko atvira integruota gyvosios istorijos ir pilietiškumo pamoka-minėjimas. Pamokos tikslas – paminėti Lietuvai nepaprastai svarbią datą.

Pamoką-minėjimą pradėjome sugiedodami Lietuvos himną, po to prasmingą žodį tarė gimnazijos direktorė. Ji pasidalijo savo prisiminimais apie Sausio 13-osios įvykius. Tomis tragiškomis dienomis mūsų mokykla priglaudė daugelį Parlamento gynėjų. Direktorė pažymėjo, kad Sausio 13-ąją taikūs Lietuvos žmonės nugalėjo agresiją ir blogį, todėl šiandien švenčiame didžią Pergalę. IV-tų gimnazijos klasių mokiniai pristatė pateiktį apie tragiškus Sausio 13-osios įvykius, žuvusieji už Lietuvos Laisvę buvo pagerbti tylos minute. IVB klasės mokinė deklamavo eilėraščius, kurie sujaudino salėje susirinkusius pamokos-minėjimo dalyvius.

Vėliau žiūrėjome trumpametražį filmą apie tai, kaip prisimena Sausio 13-osios įvykius Aukščiausios tarybos gynėjai, taikaus pasipriešinimo dalyviai, žurnalistai, medikai ir kiti.

Pagerbiant žuvusiuosius Lietuvos Laisvės gynėjus organizuota ir daugiau veiklų. Sausio 12-osios rytą VSMC mokiniai prisijungė prie pilietinės iniciatyvos „Pergalės šviesa“: dešimčiai minučių languose buvo uždegtos vienybės, atminimo ir pergalės žvakutės. Taip pat VSMC bendruomenė  „užaugino“ Neužmirštuolių pievą, kurią papildė saulėgrąžomis, išreikšdama solidarumą su Ukraina. Sausio 12 d., nuo 11 val. IVG kl. mokiniai kartu su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Vita Budiniene stebėjo Sausio 13-osios pamokos-minėjimo transliaciją iš Vyriausybės rūmų, kurioje dalyvavo kultūros istorikas Aurimas Švedas. Buvo aptarta daug aktualių istorijos klausimų: kas yra istorinis įvykis; kas yra Sausio 13-oji; kodėl apie Sausio 13-ąją negalima mąstyti be konteksto, arba kaip buvo žengti septyni lemtingi žingsniai svajonės link; kaip Sausio 13-oji pakeitė Lietuvos ir Europos istoriją; kokios yra Sausio 13-osios pamokos mums.

Sausio 13-oji – tai ne tik gyva atmintis apie tai, kaip vieningai susitelkę, aukodamiesi žmonės kovojo už laisvę, tai kur kas daugiau – tai jausmas širdyje, meilė Lietuvai, liudijimas, kad žmonės, jei reikia, gali mirti už Tėvynę.

Istorijos mokytoja metodininkė Anžela Jablonskaitė


Skip to content