2021-10-13 Virtuali pamoka-ekskursija „Gamtinio mineralo taikymas praktiškai“


Spalio mėn. 11, 13 d. VSMC III D, IV D klasių mokiniai kartu su biologijos mokytoja Jovita Kavoliūniene ir chemijos mokytoja Ana Diadiūra prisijungė prie virtualios pamokos-ekskursijos po mineralų pasaulį. Mokytojos pakvietė pamokos dalyvius susipažinti su Vilniaus universiteto Geologijos instituto veikla.

Biologijos mokytoja J. Kavoliūnienė papasakojo apie veikiančią meteorologijos stotį ir jos veiklą. Visi gauti matavimai meteorologijos stotyje vyksta automatiškai, duomenys kaupiami kompiuteriuose. Prietaisai registruoja oro temperatūros ir drėgnio rodiklius, atmosferos slėgį, vėjo kryptį ir greitį, kritulius ir kitus įvairius hidrometeorus.

Susipažinti su mūsų Žemės pagrindiniais mineralais ir uolienomis padėjo chemijos mokytoja A. Diadiūra. Nedidelėje Vilniaus universiteto patalpoje sukaupta kolekcija atspindi Žemės plutos sudėties įvairovę. Muziejuje yra 77 kolekcijos, kuriose sukaupta daugiau nei 4500 eksponatų. Chemijos mokytoja apgailestavo, kad patys mokiniai negalėjo paliesti eksponatųirjųpatyrinėti per mikroskopą.

Tačiau norinčiuspasigrožėti mineralų spalvinės gamos įvairove mokytojos pakvietė aplankyti Privačių mineralų kolekcijų muziejų „Planeta“Jekaterinburge, kur dalyviai virtualiai susipažino su ekspozicija „Natūralūs akmenys ir mineralai“: https://yandex.ru/video/preview/8395416146429819157

Šis muziejus ypatingas, nes čia eksponuojami tik privačių kolekcijų eksponatai, kurie nuolat keičiami. Didžiausią dalį muziejaus eksponatų sudaro malachitas, lazuritas, zarenitas, piritas, granatas, demantoidai, kvarcas (dūminis, permatomas), krakoitai, amanitas, topazai, turmalinas, šeiritai ir kt.Manoma, kad akmenys yra ilgalaikis eksponatas, tačiau juos reikia tinkamai prižiūrėti ir laikyti, kad jie neirtų.

Pamokos metu ypatingas dėmesys buvo skirtas kvarcui. Kvarcas yra labiausiai Žemės paviršiuje paplitęs mineralas. Plačiausiai žinomos šios kristalinės kvarco atmainos: kalnų krištolas, dūminis kvarcas, ametistas, citrinas, rožinis kvarcas ir kitos. Mokiniai sužinojo, kaip galima kvarcą pritaikyti praktiškai žmogaus gyvenime. Laikrodžių ir saulės baterijų gamybai naudojamas būtent kvarcas – labai maži kvarco gabalėliai įtaisomi paprastuose elektroniniuose laikrodžiuose, kadangi jie kontroliuoja mechanizmo tikslumą.Šis mineralas atsparus daugelio cheminių medžiagų poveikiui. Kvarcas taip pat naudojamas kompiuteriuose, telekomunikacijų įrangoje. Kvarcas pasižymi ir  medicininėmis galiomis,pavyzdžiui, mėlynas kvarcas valo psichinį, emocinį ir fizinį kūnus. Jis padeda nuraminti protą, padeda užmegzti ryšius su kitais, stimuliuoja intuiciją, įžvalgą, suteikia aiškumo, stiprina svajones, įkvepia viltį, pagerina bendravimo įgūdžius ir kūrybinę raišką. Rožinis kvarcas – vidinės ramybės ir meilės akmuo. Jis ramina, atpalaiduoja, skatina sugebėjimą mylėti save ir kitus, romantiką, švelnina kietą būdą, padeda atsiverti, padeda pakelti savivertės ir savigarbos jausmą.

Apie kvarco mineralą mokiniai peržiūrėjo trumpą vaizdo įrašą: https://yandex.ru/video/preview/4547813696998328831

Virtualipamoka dalyviams patiko, nes mokiniai ne tik susipažino su VU Geologijos instituto veikla, sužinojo apie mineralų spalvinės gamos įvairovę ir cheminę sudėtį,bet ir mokėsi atpažinti duotus mineralus.

 

Parengė chemijos mokytoja Ana Diadiūra

 

 

 


Skip to content