2021-10-22 3D turas po Energetikos ir technikos muziejų – Energetikos ir technikos paslaptys


Spalio 22 d. VSMC mokiniams buvo organizuotas virtualus 3D turas į Energetikos ir technikos muziejų. Kartu su fizikos mokytoja Marija Staškevič ir chemijos mokytoja Ana Diadiūra IV E, G klasių mokiniai prisijungė prie virtualios pamokos „Energetikos ir technikos paslaptys“ pasižvalgyti po muziejaus erdves: https://etm.lt/virtualus-3d-turas/

Mokiniai susipažino su autentiška išlikusios pirmosios Vilniaus centrinės elektrinės įranga, pažino jos istoriją ir svarbą Vilniaus miesto modernizavimui. Mažai kas žino, kad autentiška įranga tarnavo beveik 100 metų. Ekskursijos metu jos dalyviai taip pat susipažino su elektrinės veikimo principu, su Vilniaus pramonės raida nuo amatininkų iki sovietmečio pabaigos.

Ekskursijos metu dalyviai įtvirtino žinias apie klasikinėje mechanikoje nagrinėjamas jėgas, susipažino su Koriolio efektu ir sužinojo apie Mėbijaus juostos pritaikymą. Kariolio efektas yra matomas uraganų, ciklonų ir anticiklonų judėjime, nes Žemės sukimasis turi panašų nukrypimo efektą oro, judančio atmosferoje, atžvilgiu. Mėbijaus juosta naudojama gamyklų staklėse, konvejeriuose ir spausdinimo mašinėlėse, turima galvoje, kad naudojamas vienpusis paviršius, kuriame sąvokos „viršus“ ir „apačia“ praranda prasmę. Dar mokiniai susipažino su giroskopo veikimo principu. Tai prietaisas, skirtas balansui išlaikyti, taikomas lėktuvuose, mobiliuosiuose įrenginiuose, erdvėlaiviuose. Giroskopo principu veikia žaidimas „Vilkelis“.

Mokiniams labai patiko virtuali ekskursija, nes jie susipažino ir su fizikine optine iliuzija, kai apverstas spyruoklės vaizdas susidaro erdvėje tarp stebėtojo ir veidrodžio. Tai naudojama teleskopuose ar iliuzionistų triukuose.Ypatingą dėmesį patraukė stroboskopas, kuris taikomas pramoginių renginių apšvietime ar tiriant žmogaus balso stygas, ir interaktyvios technikos mokslo ekspozicijos, kurios suteikia galimybę pasisverti mėnulyje, sukurti elektros grandinę ir išbandyti, pasak mokytojų, dar daugiau įvairių eksponatų, o kartu prisiminti fizikos ir chemijos žinias.

Pamokos dalyviai apgailestavo, kad šį kartą organizuota tik virtuali ekskursija, tad nusprendė būtinai aplankyti šį muziejų kartu su šeimos nariais gyvai, kai bus galimybės laisvai, be suvaržymų lankyti visus muziejus ir kitas edukacijas.

 

Parengė chemijos mokytoja metodininkė Ana Diadiūra


Skip to content