2021-11-05


Paskutinę spalio savaitę lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Oksana Aleknavičius VSMC IVB, IVC ir IVE klasių mokinius pakvietė į virtualią pamoką-ekskursiją MO muziejuje.

Pirmiausiai mokytoja pasiūlė aplankyti virtualų turą po Olandijos multimedijų menininkės Saskia Boddeke ir vieno originaliausių ir svarbiausių šių laikų režisierių Peter Greenaway kuruotą parodą „Kodėl taip sunku mylėti?“:

https://mo.lt/tinklarastis/irasai/virtualus-turas-kodel-taip-sunku-myleti/

Ši paroda lyg meno kūrinys: joje Boddeke ir Greenaway jungia specialiai MO muziejaus erdvėms sukurtas įtraukiančias instaliacijas ir šiuolaikinių lietuvių menininkų kūrinius iš MO ir kitų kolekcijų.

„Kodėl taip sunku mylėti?“ pasakoja apie tai, kaip gyvenime žmonės siekia balanso: pasirinkdami tarp gėrio ir blogio, siekdami panaikinti skirtis tarp turtuolių ir vargšų, nelygybę tarp moterų ir vyrų, susipriešinimą tarp kartų ar rasių. Eksponuojami žymių lietuvių menininkų kūriniai atskleidžia žiaurias istorines aplinkybes, paveikusias mūsų valstybę: okupacijas, laisvės siekį ir drastiškus socialinius pokyčius.

Parodai sukurtas ir e. gidas. Jame mokiniai galėjo rasti pasakojimus apie visus parodoje eksponuojamus lietuvius menininkus, taip pat pasakojimą apie parodos kuratorius ir jų kurtas instaliacijas muziejuje. Todėl peržiūrėję parodą jie persikėlė į e. gido virtualią erdvę, kurioje galėjo rasti daugiau informacijos apie labiausiai sudominusius kūrėjus:

https://gidas.mo.lt/turai/kodel-taip-sunku-myleti/kodel-taip-sunku-myleti-izanga/

Virtualios pamokos-ekskursijos pabaigoje mokytoja pasiūlė atlikti viktoriną „Ką įsiminei parodoje?“. Ją atlikę mokiniai galėjo ne tik pasižiūrėti, kiek daug dalykų prisimena iš parodos, bet tuo pačiu ir sužinoti! Tai dar viena galimybė patirti parodą kitaip:

https://mo.lt/tinklarastis/viktorinos/is-parodos/

Pamoka paskatino mokinius susimąstyti apie toleranciją, jos ribas, iššūkius, kylančius žmogui, atsidūrusiam istorijos kryžkelėje.

Parengė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja

Oksana Aleknavičius


Skip to content