2021-12-14


Integruota lietuvių kalbos ir etikos pamoka ,,Atrask klasikus naujai arba Meilė iš 2 žvilgsnio!”

    2021 m. gruodžio 14 dieną vyko integruota lietuvių kalbos ir etikos pamoka ,,Atrask klasikus naujai arba Meilė iš 2 žvilgsnio!” IV A klasės mokiniai atlikę Maironio lietuvių literatūros muziejaus sukurtą išmaniosios programėlės testą ,,Meilė iš 2 žvilgsnio” analizavo septynių  20 amžiaus lietuvių literatūros klasikų mažiau girdėtus gyvenimo faktus  ir būdingiausius jų charakterio bruožus. Diskutavo apie autoriteto bei lyderių įtaką asmens tapatybei, apmąstė savęs įprasminimo (pažinimo) klausimus.

Pamokos pradžioje etikos mokytoja Ilonos Mikulėnienė aptarė pamokos temos (pavadinimo) raktinius žodžius. Mokiniai kūrė asociacijų žemėlapį. Lietuvių kalbos mokytoja V. Kruopienė pristatė programėlę ,,Meilė iš 2 žvilgsnio” ir testo struktūrą. Maironio lietuvių literatūros muziejus tiki meile iš antro žvilgsnio, todėl kviečia mus susipažinti su septyniais 20 a. klasikais nauju būdu – atrandant savo panašumus į juos.

Mokiniai atsisiuntė programėlę į mobiliuosius telefonus ir atliko testą. Pabandykite ir Jūs:

Zaidimai • Maironio lietuvių literatūros muziejus (maironiomuziejus.lt)

Atlikę trumpą testą mokiniai sužinojo, į kurį klasiką yra panašūs būdo savybėmis, įpročiais ar smulkiomis, bet išskirtinėmis detalėmis. Kai kurie mokiniai nustebo, nes dauguma klasės mokinių buvo panašūs į J. Biliūną ir S. Nėrį. Vaikinai negalėjo patikėti, kuo jie galėtų būti panašūs į poetę S. Nėrį, kiti stebėjosi – kas mane galėtų sieti su Žemaite?!  Plačiau išanalizavus po 4 būdingiausius  rašytojų bruožus ar jų veiklas, mokiniai atrado bent vieną panašumą, bet visgi liko netikėtumo ir nuostabos pojūtis iki pamokos pabaigos.

Pamokos pabaigoje apmąstėme, kaip kartais mūsų išankstinė nuomonė neleidžia mums pažvelgti į seną naujai, atristi neįdomiuose dalykuose netikėtumo faktorių. Netgi pamokoje ,,iškankinti”, t. y. išanalizuoti, daug kartų aptarti, lietuvių literatūros klasikai gali būti įdomūs, gali būti šiuolaikinio žmogaus autoritetais.

Parengė lietuvių kalbos mokytoja V. Kruopienė


Skip to content