2022-02-10 Virtuali dailės pamoka netradicinėje erdvėje – MO muziejuje


Vasario 7-10 d. II-IV klasių mokiniams vyko virtuali dailės pamoka netradicinėje erdvėje – MO muziejuje – fotografijos paroda „Permainų šventė“. Šventė gali būti valstybinė ar religinė, masinė ar asmeninė. Šventes mes pažymime, tačiau ar dažnai susimąstome apie jų reikšmę ir kaip mes jas įamžiname? Vienas iš būdų – fotografija. Ji įamžina šventes, bet taip pat tampa ir jų dalimi. Fotografavimo(si) ritualas įtvirtina šventės dalyvių tarpusavio ryšius, o nuotrauka tarsi garantuoja jų ilgaamžiškumą.

Parodoje mokiniai galėjo išvysti įvairių kartų lietuvių fotografų ir šiuolaikinių menininkų kūrybą iš MO ir kitų kolekcijų. Meninę fotografiją papildė dokumentinė medžiaga apie subkultūras: nuo hipių iki dabartinių jaunimo judėjimų. Su mokiniais diskutavome apie švenčių autentiškumą, subkultūras, kaip alternatyvias formas, jų įtaką šiuolaikiniam mūsų gyvenimui. Taip pat turėjome galimybę naudotis audiogidu, stebėti autorines fotografijas, tarpdisciplininę įvairių meninių rūšių integraciją.

Mokiniai diskutavo apie šventes savo gyvenime, jų fiksavimą fotografijose, tokiu būdu paliktą pėdsaką šeimos istorijose, įamžintą asmeniniuose foto archyvuose. Kiekvienas pasidalinome savo mėgstamiausia fotografija, aptarėme jos atsiradimo istoriją, taip kurdami tarpusavio asmeninius ryšius, lydimus pasitikėjimo ir tarpusavio supratimo.

Dailės mokytoja metodininkė Jonė Paulauskienė


Skip to content