Šalies konferencija Vilniaus suaugusiųjų mokymo centre


2015 m. balandžio 17 d. Vilniaus suaugusiųjų mokymo centre vyko puikus renginys, vainikuojantis tęstinio šalies besimokančių suaugusiųjų kūrybinių darbų konkurso „Kuriu, vadinasi, esu“ 2014-2015 m. m. etapą.
Vilniaus suaugusiųjų mokymo centras kartu su partneriais, Lietuvos suaugusiųjų mokymo centrų vadovų asociacija (LSMCVA) ir Mykolo Romerio universiteto Filosofijos ir humanistikos institutu nuo 2013-2014 m. m. vykdo tęstinį šalies besimokančių suaugusiųjų kūrybinių darbų konkursą „Kuriu, vadinasi, esu“.
Konkurso nuolatinė globėja – Lietuvos Respublikos Seimo narė, poetė Dalia Teišerskytė, rėmėjai – leidyklos Tyto Alba ir Šviesa.
Šiųmetis konkursas „Atradimai“, skirtas XX a. lietuvių poeto Henriko Radausko 105-osioms gimimo metinėms.
„Atradimų“ baigiamoji nata – šalies konferencija, į kurią suvažiavo pulkas svečių iš visos Lietuvos: Šiaulių, Panevėžio, Tauragės, Marijampolės, Kauno, Plungės, Vilniaus. Konferencija prasidėjo įspūdinga literatūrine- muzikine kompozicija, kurią atliko III–IV klasių mokiniai ir svečiai iš Karoliniškių muzikos mokyklos. Skambant klasikinei muzikai jie skaitė H. Radausko eiles, o IV klasės mokinys, tarsi atgijęs poetas, visus pakerėjo pirmuoju asmeniu įterpdamas H. Radausko apmąstymus.
LSMCVA pirmininkė ir VSMC direktorė Natalja Kimso padėkojusi mokiniams už puikų reginį, nuoširdžiai pasveikino visus konferencijos dalyvius. Seimo narė, poetė Dalia Teišerskytė išmintingai įvertino visų konkurso dalyvių pastangas, apdovanojo jai itin patikusių kūrybinių darbų autorius ir skaitė savo eiles, tarp jų – ir naujausias, parašytas prieš porą dienų. Mokslų daktarė Ilona Čiužauskaitė skaitė pranešimą „Taip tu palikusiuose posmuose / Ramus ir vienišas stovėsi“ (Henriko Radausko gyvenimo ir kūrybos tekstai), kuriame apžvelgė Poeto biografiją ir kūrybos aspektus. Konferencijos kulminacija – konkurso laimėtojų ir nominantų, juos konsultavusių mokytojų sveikinimai ir apdovanojimai, nugalėtojų kūrybinių darbų skaitymai, džiaugsmo akimirkos, šypsenos, plojimai.
Konferencijos antrosios dalies metu visi aplankė Nacionalinę dailės galeriją. Tęsiant išeivijos kūrybos temą buvo pristatyta puiki edukacinė programa „XX a. išeivijos dailė“. Vėliau dalyvių laukė interaktyvūs kūrybiniai užsiėmimai: mokiniai ir mokytojai panaudodami ištraukas iš lietuvių poetų eilių kūrė savo eilėraščius, juos iliustravo koliažais iš pateiktos vaizdinės medžiagos.
Kai atėjo laikas išsiskirti, visi vienu balsu sakė, jog tai buvo ne tradicinė konferencija, o šiltas, nuoširdus, prasmingas ir jaudinantis susitikimas žmonių, kurie neabejingi poetiniam žodžiui, kurie patys kuria, ieško, improvizuoja ir … atranda.
Tikimės, jog kiekvienas dalyvis išsinešė po grūdelį radauskiškos aistros menui, kultūrai, pasakiškos tikrovės, kurioje įmanomi neįtikėtini stebuklai, pojūtį.

Parengė ,
VSMC Neformaliojo švietimo, veiklos stebėsenos ir pagalbos skyriaus vedėja Birutė Kubilinskienė,
VSMC lietuvių kalbos ir literatūros vyresnioji mokytoja Nelda Pilkienė

 


Skip to content