Atvira chemijos-biologijos pamoka


Lapkričio 19 d. Vilniaus suaugusiųjų mokymo centre vyko atvira integruota chemijos-biologijos pamoka tema „Raidė E“ (maisto priedai), skirta suaugusiųjų mokymosi savaitei.
Maisto priedai – tai natūralios ar sintetinės cheminės medžiagos, dedamos į maistą, nors nėra to ruošiamo maisto sudėtinės dalys. Šiandien mums žinoma daugiau nei 1000 įvairiausių maisto priedų pavadinimų, o kai kurie iš jų naudojami dar nuo senovės civilizacijų laikų.
Kokia jų paskirtis, kaip jie klasifikuojami ir kaip pritaikomi, bandėme aiškintis kartu su mokiniais. Per biologijos ir chemijos pamokas mokiniai kartu su chemijos mokytoja metodininke Ana Diadiūra ir biologijos vyresn. mokytoja Jovita Kalantiene inicijavo trumpalaikį projektą apie maisto priedų vartojimą, kad mokiniai taptų sąmoningi vartotojai, gebantys teisingai atsirinkti sveikus maisto produktus, kritiškai įvertinti juos ir išmoktų savarankiškai orientuotis maisto pramonėje.
Visi projekto dalyviai drauge rinko medžiagą, aiškinosi maisto priedų klasifikaciją, atliko tyrimą apie jogurtų ir ledų sudėtį. Per atvirą pamoką mokiniai pristatė tyrimų rezultatus naudodami informacines technologijas. Dirbdami grupėse ir turėdami maisto priedų klasifikatorių visi praktiškai galėjo išanalizuoti žmonių dažnai vartojamo maisto etiketes.
Išanalizavę jas apsvarstė gautus duomenis ir priėjo prie išvadų, jog perkant maisto prekę būtina atkreipti dėmesį į jos sudėtį. Ne viskas auksas, kas auksu žiba!

Parengė chemijos mokytoja metodininkė Ana Diadiūra

 


Skip to content