2019-09-23 Integruota istorijos ir etikos pamoka „Atminties keliu“, skirta Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dienai paminėti


Š. m. rugsėjo 23 d. VSMC IV klasių mokiniai dalyvavo integruotoje istorijos ir etikos pamokoje „Atminties keliu“ netradicinėje erdvėje – Žydų kultūros ir informacijos centre. Pamoką organizavo istorijos mokytoja Anžela Jablonskaitė ir etikos mokytoja Ilona Mikulėnienė.

Mokiniai apžiūrėjo ekspoziciją, kurioje įrengta „malina“, ir Vilniaus geto gyvenimą pristatančių plakatų parodą. Žodis „malina“ kilęs iš hebrajiško žodžio „malion“ – „viešbutis“. Vilniaus gete „malinos“ – tai slėptuvės, kuriose žydai bandė išgelbėti savo artimųjų ar savo gyvybę. Žydai slėptuves įrenginėjo naktimis, jos kūrėsi rūsiuose, tamsiuose kambarėliuose, po šiukšlių dėžėmis, palėpėse ir pan. „Malinos“ buvo prabangios ir skurdžios, didelės ir mažos, skirtos vienai šeimai, o kartais ir keliems šimtams žmonių. Paskutinėmis Vilniaus geto egzistavimo dienomis buvo įrengta labai daug slėptuvių.

Po ekskursijos mokiniai išklausė paskaitą, kurioje gidė papasakojo apie masines žydų žudynes nacių okupuotoje Lietuvoje. Buvo pristatyta informacija apie žydų holokausto pradžią, Vilniaus getų steigimą ir gyvenimą juose. Pamokos pabaigoje mokytojos ir mokiniai ilgai diskutavo tema „Žmogaus pozicija gyvenimo ir mirties akistatoje“.

Parengė istorijos mokytoja metodininkė Anžela Jablonskaitė


Skip to content