2020-09-23 Integruota istorijos ir etikos pamoka „Vilniaus getas“ netradicinėje erdvėje


Š. m. rugsėjo 23 d. VSMC III-IV klasių mokiniai dalyvavo integruotoje istorijos ir etikos pamokoje „Vilniaus getas“ netradicinėje erdvėje –Vilniaus senamiestyje. Pamoką organizavo istorijos mokytoja Anžela Jablonskaitė ir etikos mokytoja Ilona Mikulėnienė.

Pamokos dalyviai aplankė atmintinas žydų bendruomenei vietas ir istorinius paminklus. Pasivaikščiojimas po Vilniaus getą prasidėjo nuo buvusios pagrindinių Didžiojo geto vartų vietos Rūdninkų g. – Visų šventųjų g. sankryžoje – šiandien čia kabo ir memorialinė lenta su viso buvusio geto planu ir keletu pažymėtų esminių objektų. Toje pačioje Rūdninkų g., dabar 6-tuoju numeriu pažymėtame name, buvo ir geto tarybos, kitaip žinomos kaip Judenratas, būstinė. Tarp Rūdninkų ir Mėsinių gatvių esančiame skvere aplankyta ir nedidelė geto aukų atminimo aikštė, šalia jos mokiniai išvydo ir paminklą gydytojui Cemachui Šabadui. Taip pat mokiniams buvo papasakota apie žydų slėptuves – „malinas“, kurias jie įrenginėjo naktimis. „Malinos“ kūrėsi rūsiuose, tamsiuose kambarėliuose, po šiukšlių dėžėmis, palėpėse ir pan.

Vėliau  aplankyta Vilniaus Didžiosios žydų sinagogos vieta ir žymiausio žydų išminčiaus Vilniaus Gaono paminklas. Taip pat mokiniai pabuvojo mažojo Vilniaus geto teritorijoje ir išklausė pasakojimą apie jo įkūrimą ir likvidavimą.

Pamokos pabaigoje mokytojos ir mokiniai ilgai diskutavo tema „Žmogaus pozicija gyvenimo ir mirties akistatoje“.

Parengė istorijos mokytoja metodininkė Anžela Jablonskaitė


Skip to content