2020-09-26 Europos kalbų diena


Rugsėjo 26-ąją minėdami Europos kalbų dieną 800 milijonų europiečių yra skatinami išmokti daugiau kalbų būdami bet kokio amžiaus, mokydamiesi mokymo įstaigoje arba savarankiškai.

VSMC gimnazijoje rugsėjo 21–25 dienomis vyko pamokos, skirtos Europos kalbų dienai paminėti. I-IV  klasių mokiniai lietuvių kalbos ir literatūros pamokose diskutavo apie kalbų mokymosi svarbą, daugiakalbystės reikšmę ir tarpkultūrinį supratimą. Mokytojos O. Aleknavičius, V. Budinienė ir V. Kruopienė papasakojo apie Indoeuropiečių kalbų šeimą ir Europos sąjungos kalbų įvairovę. Mokiniai dalyvavo protmūšyje „Kalbos iššūkis“. Interaktyvūs ir provokuojantys mąstyti apie kalbą kaip tautos kultūros dalį klausimai skatino mokinius atrasti, jog kalba yra tautos identiteto dalis. Tuo metu  lenkų kalbos mokytoja J. Makovska supažindino III ir IV klasių mokinius su lenkų kalbos ypatumais ir jos vieta tarp kitų Europos kalbų, diskutavo, kodėl svarbu mokėti kuo daugiau kalbų. Po to mokiniai dalyvavo linksmose varžytuvėse, kas žino daugiau lenkiškų patarlių ir jų lietuviškų atitikmenų. Rusų kalbos mokytojos G. Černyšiova ir I. Saveljeva surengė I-IV klasių mokiniams viktoriną “Rusija. Rusų kalba”.

Parengė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Vilma Kruopienė, lenkų kalbos mokytoja Jolanta Makovska, rusų kalbos mokytoja Irina Saveljeva


Skip to content