2023-05-12 Pažintinis vizitas į „Ecoservice“ įmonę


Š. m. gegužės 12 d. VSMC II-IV gimnazijos klasių mokiniai lankėsi pažintinėje ekskursijoje „Ecocervice“ įmonėje, kur susipažino su tekstilės rūšiuotojo darbu.

Ši išvyka išties nustebino! Visi žinome, kad rūšiuoti šiukšles, atliekas, daiktus, elektroninę, buitinę techniką, rūbus ir galanteriją yra svarbu, bet ne visi žinome, kur keliauja mūsų išmesti daiktai. Taigi apsilankę „Ecoservice“, tekstilės rūšiavimo ceche, galėjome pamatyti, kokį kelią nueina mūsų išmestas rūbas nuo tekstilės konteinerio iki Ugandos ar Pakistano turgaus, kaip dirba tekstilės rūšiuotojai, presuotojai. Viena svarbiausių žinių – tekstilė nėra perdirbama, bent jau kol kas mūsų išmestas rūbas iškeliauja į Artimųjų Rytų, Afrikos ir kitas šalis, kur dažniausiai turguje ar kitose vietose suranda savo naują šeimininką.

Mokiniai galėjo matyti, kaip vyksta rūšiavimas: pirmiausiai prie stalo atrenkami tinkami, švarūs, nesugadinti rūbai (apie 30 proc. būna netinkamų) ir toliau suskirstomi pagal paskirtį – striukės, kostiumai, vaikiški rūbeliai ir kt. Kitame žingsnyje dirba presuotojai, kurie pagal užsakymą supresuoja 45 kg arba 400 kg rūbų siuntas.

Šis pažintinis vizitas buvo išties įdomus ir naudingas, dar kartą priminė apie tvarų gyvenimo būdą, taip pasiūlė realią įsidarbinimo galimybę. VSMC mokiniai aktyviai domėjosi darbo sąlygomis, reikalavimais ir atlyginimu šioje įmonėje, ypač darbinantis sezoniniam darbui. Atrodytų, toks paprastas darbas kaip tekstilės rūšiavimas yra ypač reikšmingas ir prasmingas vartotojiškos kultūros amžiuje. Daugiau naudingos informacijos galite rasti „Ecoservice“ puslapyje https://ecoservice.lt/apie-mus/

 

Karjeros specialistė Ilona Mikulėnienė


Skip to content