2023-09-26


Europos kalbų diena VSMC

Rugsėjo 26-oji – Europos kalbų diena. Ji rengiama Europos Tarybos iniciatyva ir minima kasmet nuo 2001 m., kurie buvo paskelbti Europos kalbų metais. Minint šią dieną siekiama skatinti ir išlaikyti turtingą Europos kalbų ir kultūrų įvairovę. Taip pat siekiama, kad žmonės per savo gyvenimą mokytųsi daugiau kalbų, ugdydami savo kalbinius įgūdžius ir stiprindami kultūrų tarpusavio supratimą.

Šiais metais per lietuvių kalbos ir literatūros pamokas I-IV klasių mokiniai dalyvavo viktorinoje, pasitikrino savo žinias ir išmoko naujų dalykų apie Europos kalbas ir skaitmeninę Europos ateitį (https://lithuania.representation.ec.europa.eu/…/europos…). Be žinių apie Europos Sąjungą, mokiniai dar galėjo daugiau sužinoti apie kalbų įvairovę ir jų pritaikymą dirbant vertėju ar IT srityje.

Lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros mokytoja pristatė mokiniams skaidres pristatymo kalbų dienai pavadinimas „Lenkų kalba Europos kalbų kontekste“, o užsienio kalbų mokytojai paskatino mokinius parengti stendą apie Europos šalių kalbas ir istoriją. Per užsienio (anglų) kalbos pamokas III klasių mokiniams mokytoja Kahoot mokymosi platformoje parengė įtraukią viktoriną anglų kalba, o mokiniai pristatė pranešimus apie daugiakalbystės privalumus ir iššūkius.

2023-ieji – Europos įgūdžių metai, o kalbų mokėjimas – vienas svarbiausių įgūdžių. Mokytis naujų kalbų naudinga visiems, nepaisant amžiaus, darbo pobūdžio ar gyvenamosios vietos. Kalbų mokėjimas atveria daugiau galimybių įsidarbinti, mokytis, pažinti pasaulį, keliauti, bendrauti ir surasti draugų, plėtoti verslą, dalintis žiniomis ar išspręsti iškilusias problemas. Šiais metais, integruodami įvairius dalykus, tobulinome savo turimus įgūdžius ir įgijome naujų!

Parengė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Oksana Aleknavičius


Skip to content