2023-11-15 Meno pažinimo pamoka Vilniaus mažajame teatre


Lapkričio 15 d. VSMC IV B, D, H klasių mokiniai kartu su mokytojomis dalyvavo meno pažinimo pamokoje Vilniaus mažajame teatre, kur žiūrėjo režisierės Gretos Štiormer šiuolaikinę poetišką V. Šekspyro „Karaliaus Lyro“ interpretaciją (pjesės autorė Gabrielė Labanauskaitė) pavadinimu „L. YRA S.“

Pagrindinis veikėjas Lyras vaizduojamas ankstyvoje jaunystėje (18 metų). Nors atsižvelgiama į V. Šekspyro tragedijos istorijos ir siužeto niuansus, šis kūrinys yra bandymas pažvelgti į šiuolaikinio žmogaus tapatybės paieškas per kitokią prizmę – kai labiau pasitikima išore ir įvaizdžiu nei vidiniais orientyrais ir vertybėmis. Tai neįprastas ir naujoviškas klasikos interpretavimas, kuriame telpa ne tik klasikinė Šekspyro tragedija, bet ir šiuolaikinis jos turinio papildinys, inovatyvus dramaturgės Gabrielės Labanauskaitės sprendimas pasukti žvilgsnį į Karaliaus Lyro jaunystę, per kurią atskleidžiamos šių dienų problemos. Jos parodomos per kartų skirtumų ir žmogaus asmenybės susidvejinimo konfliktą. Spektaklyje spėjama, kodėl Lyras tapo toks, kokį mes jį pažįstame iš V. Šekspyro pjesės. Atskleidžiamos aktualios ir šiuolaikiniam jaunam žmogui ar jo tėvams temos: toksiškas vyriškumas, nemeilė sau, auklėjimas per nemeilę.

Pjesėje svarstomos problemos paskatino mokytojus ir mokinius susimąstyti apie save, analizuoti savo išgyvenimus, kelti klausimus, sieti žinomus dalykus su nežinomais ir naujai apmąstyti savo santykį su artimiausiais žmonėmis ir aplinka.

 

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Oksana Aleknavičius


Skip to content