Užgavėnės
Mūsų gimnazijos bendruomenė vasario 13 dieną smagiai atšventė žiemos išvarymo ir pavasario kvietimo šventę – Užgavėnes. Visi kartu susirinkę prie gausaus vaišių stalo ragavome įvairių rūšių blynų ir mėsos gaminių. Lydimi trankios liaudiškos muzikos atsisveikinome su rūsčiąja žiema ir pasveikinome saulėtą pavasarį.
Užgavėnės – žiemos išlydėjimo ir pavasario sutikimo šventė. Lietuviai iki krikšto vadino Užgavėnes ragučio šventę, švęsdavo kovo antro dešimtadienio pabaigoje–trečio pradžioje, per pavasario lygiadienį. Po Lietuvos krikšto laikas ir šventės pavadinimas ilgainiui buvo priderintas prie Bažnytinio kalendoriaus (gavėnios išvakarių (nuo 02-03 iki 03-09), septintosios savaitės prieš Velykas antradienio), bet daugelis papročių išliko.
Užgavėnės – paskutinė vadinamojo žiemos mėsėdžio (mėsiedo, laiko nuo Kalėdų) diena. Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Tradicinis Užgavėnių valgis visoje Lietuvoje – blynai (dažniausiai miltiniai), Žemaitijoje – šiupinys, rūgštūs mieliniai blynai. Per Užgavėnes kiekvienas į namus užsukęs žmogus turėdavo ragauti šaltienos, kitų mėsiškų valgių; jų negalima palikti, nes kitą Pelenų dieną prasideda gavėnios pasninkas.
Virtuali paroda: https://youtu.be/ZSczgLOWEDM
Informacija parengta pagal https://www.vle.lt/straipsnis/uzgavenes/
Parengė V. Kruopienė