2024-03-05 Paminėjome Kovo 11-ąją


Kovo 5 d. Vilniaus suaugusiųjų mokymo centro posėdžių salėje vyko du renginiai, skirti Kovo 11-ajai: protų mūšis „Kartu mes – Lietuva“, kurį organizavo VSMC mokytojai, ir iškilmingas minėjimas, skirtas Nepriklausomybės atkūrimo 34-osioms metinėms.

Protų mūšis „Kartu mes – Lietuva“ – integruotas teminis istorijos, geografijos, lietuvių kalbos ir literatūros bei etikos renginys, skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Protų mūšyje, kuris vyko per nuotolį MS Teams platformoje posėdžių salėje, rungėsi VSMC, Varpo ir Židinio suaugusiųjų gimnazijų komandos. Varžybų pradžioje mūsų gimnazijos direktorė Natalja Kimso pasveikino dalyvius su artėjančia Kovo 11-osios švente ir palinkėjo gerų rungtynių ir sėkmės. Protų mūšis buvo įtemptas, azartiškas, komandos viena nuo kitos atsiliko tik keliais taškais. Varžybas laimėjo VSMC komanda. Visų trijų suaugusiųjų ugdymo įstaigų komandų dalyviams patiko klausimai, vizualinė ir garsinė medžiaga. Tai buvo prasmingas, gyvas ir įdomus renginys.

Po interaktyviosios dalies posėdžių salėje vyko Kovo 11-osios renginys. Minėjimo pradžioje šventės dalyviai sugiedojo Lietuvos himną. VSMC direktorė Natalja Kimso tarė šiltą sveikinimo žodį. Vėliau IV-tų klasių mokiniai pristatė skaidres „Lietuvos laisvės kelias“, priminė apie ilgą ir sunkų Lietuvos kelią iki Nepriklausomybės atgavimo, deklamavo eilėraščius apie Lietuvą.

Renginio metu pademonstruotas trumpas dokumentinis filmas, kuriame Kovo 11-osios akto signatarai dalijosi prisiminimais apie istorines akimirkas, kai buvo priimtas Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos aktas dėl Lietuvos Nepriklausomos Valstybės atstatymo.

Pristatymo pabaigoje priminta apie jau antrus metus vykstantį didvyrišką Ukrainos karą su agresore Rusija, Lietuvos visuomenės pagalbą, pareikšta pagarba Lietuvos ir Ukrainos Laisvės gynėjams.

Penkiasdešimt metų truko mūsų tautos pastangos atkurti 1940 metais svetimos jėgos suvaržytas Lietuvos valstybės suverenias galias. Penkiasdešimties metų kelias, aplaistytas krauju, susijęs su skaudžiomis netektimis ir neregėto masto tremtimis, baigėsi neįtikėtinai drąsia ir taikia kova ir pergale.

Kovo 11 dieną mums buvo iškovota galimybė gyventi vieningai ir teisingai, patiems tvarkytis savo gyvenimą laisvoje Lietuvoje. Tad mylėkime, gerbkime ir didžiuokimės savo šalimi – savo Lietuva.

Parengė istorijos mokytoja metodininkė Anžela Jablonskaitė

 


Skip to content