Minėjome Tarptautinę Europos kalbų dieną


 

 

Rugsėjo 28 d. gimnazijoje vyko atvira integruota pamoka, skirta tarptautinei Europos kalbų dienai.

Mums ypač prasminga minėti šią dieną, nes mūsų gimnazija yra daugiakalbė: kiekvieną dieną vartojame lietuvių, lenkų, rusų kalbas, mokomės anglų bei vokiečių užsienio kalbų.

Šie metai Lietuvoje yra paskelbti regionų metais, todėl šiemet mokiniai mėgino pažvelgti į centre vartojamas kalbas ir tarmių aspektu.

Gražia suvalkiečių tarme renginį vedė IV klasės mokinė Sandra Aleksandravičiūtė. Su anglų kalbos dialektais  supažindino IV klasės mokinys Levas Rivkinas, savo pristatymą paįvairindamas amerikiečių, škotų bei velsiečių tarmių garso įrašais. Apie tai, kokiose šalyse vartojama vokiečių kalba ir apie dvi pagrindines jos tarmes kalbėjo IV klasės mokinys Linas Šlikas  ir vokiečių kalbos vyr. mokytoja Jūratė Geigalienė, savo pranešimą baigdami vokiečių tautinės giesmės įrašu. Daugybę lenkų kalbos tarmių pristatė III klasės mokinys Jurijus Takunas, kviesdamas paklausyti linksmų lenkų liaudies dainų. IV klasės mokinys Pavelas Valculis parengė pristatymą apie šiaurės ir pietų Rusijos tarmes. Šį pristatymą papildė nuotaikingi tarmiškų pasakojimų įrašų intarpai. Pamoką baigė S. Aleksandravičiūtė ir IV klasės mokinys – tikras dzūkas, kilęs iš Marcinkonių kaimo – Eduardas Aniščiukas. Mokiniai priminė unikalios mūsų kalbos tarmes ir patarmes, kvietė pasiklausyti žemaitiškos ir aukštaitiškos šnektos įrašų, o pabaigai E. Aniščiukas dzūkiškai atpasakojo linksmą nutikimą Marcinkonių kaime.

Atvirą integruotą pamoką S. Aleksandravičiūtė baigė Nelsono Mandelos žodžiais: „Jei kalbėsite su žmogumi jam suprantama kalba, jis įsidės jūsų žodžius į galvą. Jei kalbėsite jo gimtąja kalba, jis įsidės jūsų žodžius į širdį“ .

Atvirai integruotai pamokai pasiruošti mokiniams padėjo lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Vilma Markevičiūtė, anglų kalbos mokytoja Ana Tymčiuk, rusų kalbos vyresn. mokytojos Galina Černyšiova ir Oksana Ziminskaja, lenkų kalbos vyresn. mokytoja Jolanta Makovska ir vokiečių kalbos vyresn. mokytoja Jūratė Geigalienė.

Parengė

Neformaliojo švietimo, veiklos stebėsenos ir pagalbos skyriaus vedėja

Birutė Kubilinskienė


Skip to content