Aš prisimenu, kodėl esame laisvi


Jau trečią kartą Lietuvoje vyksta akcija „Neužmirštuolė“, kurios metu mūsų gimnazijos mokiniai kaip ir dauguma Lietuvos gyventojų per Laisvės gynėjų dieną buvo įsisegę ženkliuką -„Neužmirštuolės“ žiedą. Toks gėlės žiedo simbolis buvo pasirinktas norint parodyti didelę pagarbą kovotojams, žuvusiems už laisvę, kadangi šios gėlės pavadinime užkoduota mintis, jog kovotojai nėra ir niekada nebus pamiršti. Šiemet šią iniciatyvą lydi šūkis „Aš prisimenu, kodėl esame laisvi“.
Šių metų sausio 12 -osios pavakarę VSMC II-IV klasių mokiniai kartu su lietuvių kalbos mokytoja metodininke Vilma Markevičiūte, etikos mokytoja metodininke Ilona Mikulėniene, informatikos mokytoja metodininke Jelena Alekniene ir dailės mokytoja metodininke Jone Paulauskiene nuvyko prie Seimo į atminimo laužų uždegimo ceremoniją. Vėliau mokiniai ir mokytojai dalyvavo Seimo atvirų durų renginiuose: apžiūrėjo parodą „Laisvės gynimas 1990-1991 metais“, Algirdo Tarvydo fotografijų parodą „Už laisvę“, aplankė Sausio 13 -osios memorialą prie Seimo rūmų.
Sausio 13-osios vakarą, visa gimnazijos bendruomenė dalyvavo pilietinėje akcijoje „Atmintis gyva, nes liudija“ ir prie langų uždegė žvakeles. Kiekvienai klasei buvo vedama „Pamoka Laisvei“.
Tos pačios dienos vakarą, 17 val. 30 min., posėdžių salėje vyko minėjimas – atvira integruota istorijos ir lietuvių kalbos pamoka, skirta Sausio 13 -osios 25 -osioms metinėms. Renginyje dalyvavo garbus svečias – Lietuvos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Žygimantas Pavilionis. Pamoką vedė IV A klasės mokinė Greta Apanavičiūtė. Minėjimas prasidėjo Lietuvos himnu. Tylos minute sustojusieji pagerbė žuvusiųjų už Laisvę gynėjų atminimą. IV A klasės mokinys Lev Rivkin susirinkusiems pristatė pateiktį apie reikšmingiausius Lietuvos pasiekimus per pastaruosius 25-erius nepriklausomos Lietuvos metus. Poetų H. Nagio ir B. Brazdžionio eiles skaitė Robertas Zuzo (IV A) ir Pavel Balculis (IV E). Vėliau Ambasadorius dalijosi mintimis apie Sausio 13 -osios įvykius ir jų atgarsį pasaulyje.
Pasak Seimo narės Dalios Kuodytės, „Sausio 13 -oji mums primena ne tik apie tai, kokia trapi gali būti valstybės laisvė, bet visų pirma apie tai, kokia jėga yra išvien veikianti tauta“.

Parengė lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Vita Budinienė


Skip to content