„Lietuvai ir man“


Didžiuoju Lietuvos tarpušvenčiu – tarp vasario 16-osios ir kovo 11-osios – Vilniaus suaugusiųjų mokymo centras prisijungė prie Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamos akcijos, skirtos Lietuvos laisvės 25-mečiui. Akcijos tikslas – suburti jaunimą netradiciškai paminėti šią iškilią datą, įtraukiant visus bendruomenės narius. Akcijos metu visus  kvietėme pinti trispalves draugystės apyrankes ir taip išreikšti mūsų vienybę.

Akciją pradėjome vasario 13 d. nuo gimnazijos tradicinio „Arbatos klubo“, kuriame mokytojai, klasių auklėtojai labai patrauklia technologija mokėsi pinti apyrankes, kad vėliau to  galėtų pamokyti ir savo ugdytinius.

Vasarį ir kovą klasių auklėtojai per klasių valandėles į apyrankių pynimą įtraukė visus auklėtinius. Mokiniams šie rankdarbiai labai patiko: apyrankes noriai pynė ir merginos, ir vaikinai, ir jauni ir brandaus amžiaus mokiniai.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai visose klasėse vedė pamokas „Mano kraštas”. Pamokos buvo skirtos šiai  pilietinei akcijai  ir Gimtosios kalbos dienai paminėti. Visi kartu pindami trispalves apyrankes mokiniai diskutavo apie laisvės sampratą, gimtosios kalbos svarbą bei tautinio identiteto reikšmę XXI amžiuje, klausėsi apie Lietuvą sukurtų Maironio, A. Baranausko, M. Martinaičio, Just. Marcinkevičiaus ir kitų poetų dainomis virtusių poezijos tekstų. Iš šių pilietinių pamokų mokiniai išsinešė ne tik ant riešo draugo užrištą trispalvę apyrankę, bet ir širdyje skambančius laisvės dainiaus Justino Marcinkevičiaus žodžius: „O kas gi ta tėvynė? Juk tai mes. / Taip, mes visi. Ir jeigu mes teisingi, / Tai ir tėvynė bus teisinga.“

Pilietinę akciją „Lietuvai ir man“ užbaigėme vasario 27 d., kai  mokinių atstovai, lydimi istorijos mokytojos metodininkės Anželos Jablonskaitės, dalyvavo Seime vykusiame susitikime su kovo 11-osios Nepriklausomybės akto signatarais , po kurio nuvyko į Nacionalinę dailės galeriją ir VSMC bendruomenės nupintas trispalves apyrankes užrišo ant Gediminaičių stulpų konstrukcijos.

Parengė  Neformaliojo švietimo, veiklos stebėsenos ir pagalbos skyriaus vedėja Birutė Kubilinskienė,
istorijos mokytoja metodininkė Anžela Jablonskaitė,
lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Vilma Markevičiūtė


Skip to content