2021-11-22


Integruota pamoka „Fiodoro Dostojevskio 200-osios gimimo metinės“

   2021 m. lapkričio 22 dieną II A, B klasėse vyko virtuali integruota rusų ir lietuvių kalbų ir literatūros pamoka ,,Įdomūs faktai: F. Dostojevskis ir Lietuva”, skirta F. Dostojevskio 200-osios gimimo metinėms.

Pamokos pradžioje rusų kalbos mokytoja Galina Černyšiova pasiūlė virtuliai pakeliauti po 19 amžiaus rašytojo F. Dostojevskio įvairialypį gyvenimą ir visiems kartu atrasti bent 2 faktus, kaip rusų literatūros klasikas susijęs su Lietuva.

Lietuvių kalbos mokytoja Vilma Kruopienė pristatė LRT televizijos laidos „Istorijos detektyvai“ fragmentą – pasakojimą apie rusų literatūros klasiką Fiodorą Dostojevskį bei jo ryšius su Vilniumi. Vaizdinės medžiagos peržiūra:

https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000127471/vilniuje-viesejes-dostojevskis-bijodamas-kad-gali-buti-apvogtas-nakti-uzgriozdino-viesbucio-kambari

Iš anksto II B klasės 4 mokinių komanda rusų kalba parengė ir per pamoką pristatė pateiktį apie F. Dostojevskį.

Po šių veiklų mokiniai įvardijo jiems labiausiai patikusį faktą apie F. Dostojevskio ryšį su Lietuva. Labiausiai visiems įstrigo pasakojimas apie apsilankymą Vilniuje: vykdamas į užsienį, 1867 m. balandžio 15–16 (27–28) d. F. Dostojevskis lankėsi Vilniuje. Ištrauka iš jo žmonos Annos Snitkinos-Dostojevskajos (1846–1918) dienoraščio:

[…] Apie septintą grįžome namo […] Fiodorui Michailovičiui atėjo į galvą, kad mus apiplėš tuo metu, kai visi viešbučio tarnai ryte išeis į mišias. Todėl jis užgriozdė visas duris lagaminais ir stalais.(https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000074433/ar-zinai-kad-fiodoro-dostojevskio-vizitas-vilniuje)

Pamokos pabaigoje mokiniams buvo pasiūlyta namuose perskaityti straipsnį ,,Dvasinis artumas: Vytautas Mačernis ir Fiodoras Dostojevskis” ir iki kitos pamokos surasti, kas sieja 19 a. rašytoją F. Dostojevskį ir 20 a. poetą V. Mačernį (https://www.bernardinai.lt/dvasinis-artumas-vytautas-macernis-ir-fiodoras-dostojevskis/).

Pamoką apibendrinome kviesdami pažinti ne tik F. Dostojevskio asmenybę, bet ir jo kūrybą: ,,Mokykitės ir skaitykite. Skaitykite rimtas knygas. Knygos – tai mano gyvenimas” (F. Dostojevskis).

Įdomu, kviečiame paskaityti: https://vilniausgalerija.lt/2021/04/14/fiodoras-dostojevskis/

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė V. Kruopienė


Skip to content