2022-09-26 Europos kalbų diena 2022 „Ką jaunas išmoksi, visą amžių žinosi“


Kiekvienais metais rugsėjo 26 d. mūsų gimnazijoje minime Europos kalbų dieną. Šių metų kalbų diena skirta Europos jaunimo metams paminėti, nes Europos Sąjunga jauniems žmonėms suteikia daugybę galimybių keliauti, pažinti ir sužinoti mokantis kalbų.

I-IV klasių gimnazijos mokiniai per lietuvių kalbos ir literatūros pamokas dalyvavo Europos informacijos centro pasiūlytame Protmūšyje (Europos kalbų dienos protmūšis – Google Drive). Buvo smagu atrasti, kad kalba yra kiekvienos tautos kultūros atspindys. Taip pat ir kiti bendruomenės nariai viktorinoje galėjo dalyvauti virtualiai (medžiaga buvo patalpinta į VSMC TV ir VMA Moodle).

Kalbų (lenkų, anglų, vokiečių, rusų) metodinės grupės mokytojai per pamokas su mokiniais dalyvavo interaktyviose viktorinose (European Day of Languages > Home (ecml.at)). Be įvairių interaktyvių veiklų, gimnazijos patalpose nuo pirmo iki trečio aukšto vyko Europos kalbų dienai skirtos parodos ,,Išmok žodžius įvairiomis kalbomis“, vokiečių kalba parengta medžiaga apie jausmus, anglų kalba – apie Europos kalbų dienos istoriją.

700 milijonų europiečių iš 46 Europos Tarybos valstybių narių yra skatinami išmokti daugiau kalbų būdami bet kokio amžiaus, mokydamiesi mokykloje arba ne. Tikėdama, kad kalbų mokėjimas yra įrankis siekiant tarpkultūrinio bendradarbiavimo ir supratimo apie mūsų žemyno kultūrinį paveldą, Europos Taryba skatina daugiakalbystę visoje Europoje.

Kalbų mokymasis naudingas ir jauniems, ir vyresniems – niekuomet nebūsite per senas išmokti kalbą ir pasinaudoti jos teikiamomis galimybėmis. Net ir keli užsienio kalbos žodžiai suteiks jums galimybę surasti naujų draugų ir praplėsti akiratį!

Parengė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Vilma Kruopienė


Skip to content