2022-09-30 Lietuvių kalbos kursai ukrainiečiams


Jau daugiau nei pusę metų nuo karo pabėgę ukrainiečiai bando kurti savo gyvenimą Lietuvoje. Be abejo, šie žmonės, atsidūrę toli nuo gimtųjų vietų, nesijaučia gerai, tačiau yra labai dėkingi lietuviams už moralinę ir materialinę pagalbą.

VSMC gimnazijoje nuo rugsėjo prasidėjo lietuvių kalbos mokymo kursai, į kuriuos užsirašė daug norinčiųjų. Vilniaus miesto savivaldybė suteikė galimybę pabėgėliams mokytis nemokami, VSMC gimnazija dalyviams suteikia visą mokomąją medžiagą.

Turime dvi grupes, kurios jau mokėsi šį pavasarį ir vieną grupę, kurioje mokiniai startavo nuo ,,Labas. Kas tu esi?“. Ukrainiečiai labai džiaugiasi, kad pamokos vyksta kontaktiniu būdu, nes nori ir stengiasi kuo daugiau išmokti čia ir dabar, kadangi  dirba ir turi didelę mokymosi motyvaciją.  Pastebėjome, kad kai kuriems iš jų jau visai neblogai sekasi, nors sunku mokytis lietuvių kalbos.

Jeigu kursų lankytojai nori kažką pasiaiškinti asmeniškai, lietuvių kalbos mokytojai mielai suteikia reikalingą informaciją, padeda susirasti. Kyla daug klausimų dėl žodyno mokymosi, domisi, ką tam tikri žodžiai reiškia, kaip juos išsiversti, kaip ko nors paklausti, kaip atsakyti, kaip kalbėti. Per pamokas daug dėmesio skiriame lietuvių kalbos sistemos suvokimui, mokomės įvairios kalbinės veiklos. Dirbdami poromis imituojame įvairius teminius dialogus. Skaito, klausosi ir patys kuria daug pokalbių  tobulindami individualius kalbinius įgūdžius. Savarankiškai tobulina lietuvių kalbos įgūdžius naudodamiesi nemokamomis internetinėmis programėlėmis.

Artėjant tarptautinei Mokytojo dienos šventei norime pasidžiaugti, kad ukrainiečiai mielai sutiko dalyvauti gimnazijos kūrybinių darbų parodoje ,,Laiškas mokytojui“ ir sukūrė mokytojams sveikinimų ukrainiečių kalba.

 

Вчитель- це не просто слово;це легенда,
Яка йде через роки через віки
Адже кажуть у народі недаремно
Вчителі,то другі наші є батьки
Вони нас вчать усьому і допомагають
Ведуть нас стежкою життя
Коли потрібно,трохи співчувають
Щоб легше було світосприйняття
Пройдуть роки і навіть і сторіччя
Ми знаємо і пам’ ятаємо весь час
Величне слово вчитель,вчитель,вчитель!!
Звучить воно із гордістю для нас!!!
Дозвольте у цей день вас привітати
Сказати дякую й вклонитись низько Вам
Багато слів приємних побажати
Нашим теперішнім й майбутнім вчителям!!!

Parengė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Vita Budinienė

 


Skip to content