2022-10-25 Integruota pamoka netradicinėje erdvėje „Literatūrinis Vilnius“


Ruošiantis švęsti Vilniaus 700 metų jubiliejų VSMC lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Oksana Aleknavičius ir dailės mokytoja Jonė Paulauskienė 2022 m. spalio 25 d. pakvietė IVC ir IVB klasių mokinius dallyvauti integruotoje lietuvių kalbos ir literatūros ir dailės pamokoje „Literatūrinis Vilnius“ pagal „Neakivaizdinio Vilniaus“ parengtą to paties pavadinimo maršrutą (https://neakivaizdinisvilnius.lt/studijos/literaturinis-vilnius/).

Maršrutas kviečia susipažinti su įliteratūrintomis sostinės vietomis – gatvelėmis, aikštėmis, pastatais, kurie įkvėpė Vilniuje ar apie Vilnių kūrusius rašytojus, suteikė jų herojams namus, tapo jų kūrinių veiksmo vieta. Kelionėje lydi ir autorių tekstų ištraukos, kurios leidžia pasinerti į kitokio – literatūrinio – Vilniaus vizijas. Miestas kaip veiksmo vieta, miestas kaip dvasinių išgyvenimų erdvė, miestas kaip meilės objektas – čia galima rasti visko.

Vilnius įkvėpė ne vieną rašytoją, suteikė jų kūrinių herojams namus, leido romantiškoms, o gal priešingai – tragiškoms istorijoms apsigyventi įvairiose sostinės erdvėse. Tad pamokos metu mokiniams lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja pasiūlė susipažinti ir atrasti galbūt jau lankytas vietas iš naujo – pažvelgti į jas kitaip – rašytojų akimis, o dailės mokytoja kvietė į Vilniaus architektūrą žvelgti per objektyvą ir atrasti mokinius įkvepiančių vaizdų, kurie paskui pavirs paroda, skirta sostinės gimtadieniui paminėti.

Maršruto pabaigoje mokiniai pripažino, kad keliaudami per Vilnių literatūriniu keliu atrado ir aplankė naujų vietų, be to, ir pristatyti autoriai sudomino. Taigi galime daryti išvadą, kad pamokos netradicinėje erdvėje ne tik didina mokymosi motyvaciją, bet ir padeda patirti atradimo džiaugsmą.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Oksana Aleknavičius


Skip to content